Voimme vaikuttaa ilmastonmuutokseen yhdessä!

Ilmastonmuutos on viime vuosina pahentunut vaarallisempaan tahtiin. Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty ja siihen voi vielä vaikuttaa.
Ilmastonmuutos on viime vuosina pahentunut vaarallisempaan tahtiin. Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty ja siihen voi vielä vaikuttaa.

Suomi on viimeisimpien maiden joukossa, joihin ilmastonmuutos iskee lopullisesti. Suomi ostaa tällä hetkellä suurimman osan sähköstään ulkomailta, vaikka taloudellisempaa ja järkevämpää olisi tuottaa sähkö itse. 

Vaikutukset:

Päästöt, metsäkato ja merien köyhtyminen vaikuttavat ympäristöön ja eläinten lisäksi myös ihmisten hyvinvointiin. Vuoristojäätiköt ovat alkaneet vetäytyä ennennäkemättömän voimakkaasti, esimerkiksi Andeilla keskimäärin 33 metriä vuodessa. Rajuilmat voivat myös lisääntyä ilmastonmuutoksen takia. Lämpötila on noussut keskimäärin 0,7 astetta. 

 

Miten voimme vaikuttaa: 

Ilmastonmuutosta voidaan vielä hidastaa. Suosi joukkoliikennettä, pyöräile tai kävele lyhyet matkat. Kulje esimerkiksi junalla pidemmät matkat ja vältä lentokoneella lentämistä. Energiapäästöjä ja sähkölaskuja voi pienentää sähkön fiksulla käytöllä, energiaremontilla tai vaikkapa putkiremontin yhteydessä, maalämmöllä, aurinkokeräimillä tai paneeleilla. Kierrätä ja vie vanhat vaatteesi ja esineesi kirpputorille ja muista lajitella roskasi oikeisiin jäteastioihin. Roskaaminen on huono asia ja se täytyy ehdottomasti lopettaa. Älä siis roskaa! Yhdessä voimme pelastaa maapallon näillä ohjeilla!

 

Haastattelimme saarijärveläisiä: 

Saarijärvellä asuva Väinö Rusanen sanoo: "Ilmasto näyttää siltä että se tosiaan muuttuu." Hän kertoo myös, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja jokainen pystyy jo pienilläkin teoilla hidastamaan ilmastonmuutosta. Hän kertoo, että hän käyttää paljon energiaa ja sitä olisi syytä säästää. 

Saarijärveläinen Sinikka Tarvainen sanoo: "Ilmastonmuutos on huono asia ja haluan vaikuttaa siihen pienillä teoilla ja jätteiden lajittelulla."

Asiantuntijoiden mukaan maapallon ilmasto on lämpimämpi kuin koskaan ennen. Ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa, joten ihmisellä on myös velvollisuus vaikuttaa siihen!