Viikko Kuopion K-Supermarketissa

Olin TETissä viikolla 44 Kuopion K-Supermarketissa. Siellä opin tuntemaan kaupan käytäntöjä ja tapoja. Jakso oli kokemisen arvoinen.
Olin TETissä viikolla 44 Kuopion K-Supermarketissa. Siellä opin tuntemaan kaupan käytäntöjä ja tapoja. Jakso oli kokemisen arvoinen.

TET-paikan hankkiminen

Ysin syksyllä meillä tuli TET eli työelämään tutustumisjakso. Aloin pohtimaan, mihin alaan haluaisin tutustua tarkemmin. Sitten mieleeni juolahti, että olisi hauska nähdä kauppa kauppiaan silmin. Sitten päätin, että haluan kauppaan, joten otin puhelimen käteeni ja soitin Kuopion K-Supermarkettiin. Onnekseni juuri sillä viikolla muita tettiläisiä ei ollut hakenut kyseiseen kauppaan ja sain mennä viikoksi kauppaan tutustumaan. Minun ei tarvinnut käydä siellä paikan päällä, sillä kaikki asiat tulivat puhelimessa selväksi. Alasta tiesin etukäteen sen, että siellä on kiireinen aikataulu ja että tavaroita tulee paljon. Tet-jakson aikana halusin tutustua tarkemmin kaupassa työskentelyyn ja kaupan toimintaan. Seuraavassa tet-jaksossa haluan mennä tutustumaan johonkin toiseen työpaikkaan, sillä kaupan toimintaan tutustui melko nopeasti eikä se vaikuttanut kovin monimutkaiselta tai mielenkiintoiselta.

Työtehtävät ja työyhteisö

Ensivaikutelma tet-paikasta oli hyvä, sillä minut otettiin vastaan hyvin. Minut ohjattiin työtehtäviin heti ja hyvin ohjeistetusti. Heti ensimmäisenä tehtävänä sain auttaa juomalastin purkamisessa. Minulle opetettiin, miten varmistua siitä, minne mikäkin tavara kuuluu.

Veitsi
Kätevä ja turvallinen mattoveitsi helpotti lastien avaamista huomattavasti.

Koko ajan homma nopeutui ja nopeutui, kun oppi tietämään, missä mikäkin tavara sijaitsee. Minua ohjeistettiin ja autettiin aina tarvittaessa, kun en löytänyt jonkin tavaran paikkaa hyllystä. Kaupassa työskenteli mukavia ja ammattitaitoisia ihmisiä. Uutena asiana opin, että on melko tarkkaa, miten tavarat laitetaan hyllyyn, koska vanhimmat piti olla esillä ensin. Työyhteisön ilmapiiri oli tiivis ja siihen oli helppo sulautua mukaan. Työpaikalla oli aamuisin melko kiire, mutta silti kaikki muistivat huomioida toisensa tervehtimällä aamuisin. Iltapäivisin ei ollut niin kiire, ja monelta loppuivatkin työt jo kolmen aikoihin. Työssä vaadittiin etenkin ajanhallinnan taitoa ja myöskin määrätietoisuutta, mitä oli tekemässä ja mikä tavara menee minnekin.

Ammatit ja koulutus

TET-paikassani kaupassa on monia eri ammattinimikkeitä, mutta yleisimmät ovat kassamyyjä ja siivooja. Kauppaan tarvitaan liiketoiminnan perustutkinto eli merkonomin tutkinto. Tutkinnon voi suorittaa ammattikouluissa, mutta yleistä on myös, että tutkinto suoritetaan oppisopimuksella. Kuopiossa merkonomin koulutusta järjestää Sakky, jonka osoite on Presidentinkatu 3 A, 70100 Kuopio. Lisäksi koulutusta kyseiseen ammattiin saa Iisalmesta, Asevelikatu 24, 74100 IISALMI.

 Oma suoritukseni

Mielestäni saavutin tavoitteeni hyvin. Tavoiteet oli helppo saavuttaa, mutta aina on parannettavaa. Seuraavaksi tavoitteekseni asettaisin sen, että olisin hieman oma-aloitteisempi. Parhaat kokemukseni TET-jaksossa olivat, kun pääsin näkemään varastot ja pahvipuristimet. Huonoin kokemus oli se, kun joku asiakas tuli kysymään jotain tuotetta, mutta en tiennyt, missä se sijaitsi. Itsestäni opin sen, että pystyn itse tekemään monta asiaa kaupassa. Työssä vaadittiin paljon tietoa, missä mikäkin tavara on ja en vielä tiennyt sitä, mutta osasin etsiä tavaroille paikkoja ja kysyä kauppiailta, kun tarvitsin apua. En huomannut kuitenkaan mitään uusia asioita toiminnastani tet-jakson aikana. Mielestäni koko TET-viikko oli kuitenkin kokemisen arvoinen ja siitä jäi hyvä mieli.