Vaatteiden oikea hinta

Vaatteen halpa hinta ei aina ole hyvä asia.

Olet varmaan nähnyt tai ostanut vaatteita, joiden hinta on miltei olematon. 

Itse katsoin vähän aikaa sitten dokumentin, joka kertoi vaateteollisuudesta. Se oli todella ajatuksia herättävä. Sen takia kirjoitan tästä aiheesta.  

Minkä takia ne vaatteet ovat sitten niin halpoja? Ne tehdään hikipajoissa. Hikipajoiksi kutsutaan työympäristöja, joissa on huonot tuotanto-olosuhteet, alhaiset palkat ja kohtuuttomat työehdot. Useimmiten hikipajoja on kehitysmaissa.  

Hikipajoja käytetään, sillä se on halpaa ja niissä maissa, missä on hikipajoja, ei ole esimerkiksi työjärjestöjä, jotka puolustaisivat työntekijöiden oikeuksia. Hikipajoja puolustetaan usein sillä, että ilman niiden tarjoamaa työtä työntekijöiden asema olisi vielä huonompi. Se voi pitää paikkansa lyhyellä aikavälillä tai yksittäisissä tapauksissa, mutta silti mielestäni se on kohtuutonta. 

Se on kohtuutonta, koska monet vaatetehtaat ovat sortuneet ja monia työntekijöitä on kuollut ja loukkaantunut, vaikka työntekijät olisivat sanoneet esimerkiksi: ”Seinässä on ollut halkeamia.” Kukaan ei välittänyt tästä, ja sen seurauksena moni työntekijä kuoli ja loukkaantui. Lisäksi työntekijöiden palkka on mitätön. Mitä sinä ostaisit muutaman kymmenen euron kuukausipalkalla?  

Ne vaatemerkit eivät välitä myöskään ympäristöstä, esimerkiksi nahkakenkien teosta tullut jätevesi valutetaan jokiin ja meriin. Monet, jotka ovat uineet niissä vesistöissä, ovat saanet sairauksia jätevedestä. Tehtaan läheinen maaperä saattaa olla saastunut.  

Miksi niitä vaatteita ostetaan? Yksi syy on mainokset. Ne saavat ihmisen ajattelemaan, että vaatteen ostaminen tekee onnellisemmaksi. Mainoksissa kaikki hymyilevät, näyttävät iloisilta ja taustalla soi yleensä iloinen musiikki. Suunnilleen sama kaava toistuu suurimmassa osassa vaatemerkkien mainoksissa. Kun vaatteet ovat niin halpoja, ne saavat ihmisen tuntemaan itsensä rikkaammaksi. 

Tiedätkö mikä on pikamuoti? Se tarkoittaa, että isot vaateyhtiöt tekevät heikkolaatuisia vaatteita halvalla ja siitä syntyy paljon vaatehävikkiä. Ylen mukaan pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne. Suurin osa vaatteista ei päädy kierrätykseen vaan kaatopaikalle.  

Jokainen voi miettiä, tarvitseeko sitä muutaman euron paitaa, jos on kaappi täynnä samanlaisia. Voimme myös olla ostamatta sellaisia vaatemerkkejä, joissa tietää maksettavan esimerkiksi työntekijöille huonoa palkkaa tai saastuttavan luontoa. Toki tiedon pitää olla luotettavista lähteistä. Voimme myös ostaa reilun kaupan merkkejä. Pienelläkin teolla on merkitystä. 

 Siinä dokumentissa yksi vaatetehtaan työntekijä sanoi näin: “Mieti, kun ostat niitä vaatteita ne ovat tehty meidän verellämme.”