Rahul Raj: Liki 1400 aivovammapotilaasta 38 loukkaantui pyöräilyonnettomuudessa

Seiskaluokkalaisen Meri Kivisaaren mielestä pyöräilykypärää kannattaa pitää aina, eikä toisinaan.
Seiskaluokkalaisen Meri Kivisaaren mielestä pyöräilykypärää kannattaa pitää aina, eikä toisinaan.

Neurokirurgian dosentin Rahul Rajin mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueen neurokirurgisella teho-osastolla hoidettiin vuosina 2010 - 2015 liki 1400 aivovammapotilasta. Heistä 38 oli loukkaantunut pyöräilyonnettomuudessa. Suomessa kuolee vuodessa hieman yli 1000 ihmistä aivovammaan. Heistä 10-20 on pyöräilijöitä, osa heistä loukkaantui pyöräiltyään alkoholin vaikutuksen alaisena.
"Suosittelen ehdottomasti pyöräilykypärän käyttämistä, mutta en kannata kypäräpakkoa. Se voisi vähentää ihmisten liikkumista", Raj totesi.

Minua on pitkään häirinnyt se, että kaikki eivät käytä pyöräillessään kypärää. Helsingin Englantilaisen koulun 7.-luokan oppilaista kymmenen kertoi, ettei laita kypärää päähänsä. Muutama seiskaluokkalainen sanoi käyttävänsä kypärää toisinaan. Toisinaan? Miksi kypärää ei käytetä jokaisella pyöräilymatkalla?

Seiskaluokkalaisten vastaukset selittävät asiaa. Kuuden nuoren mielestä kypärä näyttää päässä typerältä tai häiritsee muuten. Olen eri mieltä, sillä nykyään kauppojen valikoimista löytyy mitä hienoimpia kypäriä eri kuoseissa ja malleissa.

Yksi kypärää käyttämätön oppilas kertoi, ettei ehdi aina laittamaan kypärää päähänsä. Toivottavasti hänellä on aikaa käydä aivoleikkauksessa, jos kohdalle osuu oikein huono tuuri.

"Pyöräilytaitoni ovat niin hyvät, etten tarvitse kypärää", yksi vastaajista sanoi. Valitettavasti taitavinkin voi joutua onnettomuuteen. Pyöräilijä saattaa jäädä auton kolhaisemaksi itsestään riippumattomista syistä. Tai hänen pyöränsä rengas voi rikkoutua yllättäen kesken matkan, jolloin pyöräilijä kaatuu.

Tähänkin seiskaluokkalaisilla on vastaus. "Minä osaan kaatua". Pöh! Pyydätkö sinuun törmäävää autoilijaa odottamaan, että voit kaatua turvallisesti ennen kuin hän ajaa päällesi?

Jotkut kyselyyn myöntävästi vastanneet kertoivat käyttävänsä kypärää vanhempiensa toiveesta. Aikuiset ovatkin nuorille paras tai pahin malli. Koulumme seitsemästä opettajasta kolme myönsi pyöräilevänsä ilman kypärää.

Pyöräilykypärä ei suojaa onnettomuuksilta, eikä kaikilta aivovammoiltakaan, mutta se voi ehkäistä niitä. Päätös on pyöräilijän oma. Otatko sen riskin, että makaat vammautuneena loppuelämäsi vain sen vuoksi, ettet viitsinyt tai kehdannut laittaa kypärää päähäsi?