Onko ratsastus urheilua?

“Miten niin ratsastus on ihmiselle urheilua, hevonenhan siinä juoksee?!” on kommentti, mikä liian usein särähtää ratsastajan korvaan.
“Miten niin ratsastus on ihmiselle urheilua, hevonenhan siinä juoksee?!” on kommentti, mikä liian usein särähtää ratsastajan korvaan.

Viime aikoina erityisesti sosiaalisessa mediassa on taisteltu aiheesta, onko ratsastus urheilua. Keskustelupalstoilla, kuten suomi24-palstalla ratsastuksen urheilullisuutta kiistää erityisesti ihmiset, jotka eivät todennäköisesti itse ole kokeilleet kunnollista oikeaoppista ratsastusta. Ratsastuksen ulos jättämistä olympialaisista on harkittu, koska sitä ei koeta urheilulajiksi muiden olympialajien rinnalla. Tämänkaltaiset uutiset ovat kohauttaneet keskusteluja.

On totta, että talutusratsastus, jossa ei edes ohjata hevosta vaan istutaan kyydissä, ei ehkä ihan mene urheilusta, mutta kunnon ratsastaminen on todellakin urheilua. Harrastan itse ratsastusta, joten olen vahvasti sillä kannalla, että ratsastus on urheilulaji. Samaa mieltä ovat myös ammattiratsastajat ja asiantuntijat. Ratsastuksen urheilullisuutta pitääkin tutkia ja katsella hieman laajemmin: Ratsastustunnilla tulee helposti hiki, ja lihakset on hapoilla tunnin jälkeen. Mielestäni rankin askellaji on laukka ja se on myös hevoselle rankin.

Ratsastuksessa hallitaan ja kontrolloidaan koko keholla hevosta. Siksi siinä tarvitaan paljon lihaksia, erityisesti selkä- ja vatsalihaksia sekä jalkojen suurimpia voimalähteitä, kuten etureisien ja pohkeiden lihaksia. Ratsastus on lihaksille monipuolista kevyttä liikuntaa ja huoltoa. Lihastyö jakautuu tasaisesti kaikille lihaksille. Kehonhallinta ja tasapaino kehittyvät, kun ratsastaa.

Ratsastus ei tietenkään ole samanlaista fyysistä kestävyysurheilua kuin vaikka jalkapallo tai maastojuoksu. Se on verrattavissa johonkin rauhalliseen kevyeen, mutta vaativaan lajiin, kuten joogaan tai pilatekseen, missä pääpainopiste on kehonhallinta ja huoltaminen.

Haluaisin, että jokainen, joka tietämättömyyttään kiistää ratsastuksen urheilullisuuden, kokeilisi lajia kunnolla itse ja oppisi tunnistamaan sen urheilulajina.