Onko sinusta oikein, että maapallo vahingoittuu sinun turhien tarpeidesi takia? Tai että suloiset pandakarhut eivät saa ravintoa, kun metsiä tuhotaan. Ei minusta ainakaan! 

Maapallomme ei enää kestä meitä ja jokainen on vastuussa sen tulevaisuudesta. Saatat ehkä ajatella, että miksi juuri minun pitäisi vaikuttaa. Että enhän enää silloin ole täällä, kun kaduilla kuljetaan hengityssuojat kasvoilla ja talvesta on vain hämärä muisto. 

Ilmastonmuutos on huolestuttava asia ja siihen pitäisi puuttua tiukemmin. Sen seurauksena ilmaston keskilämpötila nousee ja tulevat sukupolvet eivät edes tunne neljättä vuodenaikaa. Myös kesät muuttuvat sateisimmiksi, minkä takia matkustetaan ulkomaille ilmaa saastuttavilla kulkuneuvoilla. Lisäksi tehtaat ja pakokaasut vauhdittavat ilmastonmuutosta. Omilla teoilla voit olla mukana tukemassa maapalloa: käytä julkisia kulkuneuvoja, suosi kasvisruokaa ja minimoi hävikkiruoan määrää, koska niihin käytettyä energiaa on kulunut hukkaan. 

Jos olet talviurheilun vannoutunut harrastaja, sinun pitäisi ehdottomasti muuttaa tapojasi luontoa säästävämmiksi ja näyttää muille esimerkkiä, jotta pääsisit vielä myöhemminkin laskettelemaan. Ajattele, jos et enää muutaman vuosikymmenen päästä voisi lähteäkään perinteiselle hiihtolomareissulle. Tuntuisi varmasti haikealta? Sama juttu on käynyt jääkarhuille, sillä ilmastonmuutoksen myötä napajäätiköt sulavat ja niiden ravinnon hankinta vaikeutuu entisestään sekä elintila pienenee. 

Lämpötilan nousu on paljon nopeampi tapahtuma kuin jääkausi, ja luonto ei ehdi sopeutua uuteen ilmastoon. Olisiko sinusta mukavaa, jos joutuisit vaihtamaan koulua aivan yhtäkkiä, nimittäin se on aivan sama asia!  

Ihmisten täytyy alkaa ajattelemaan laajemmin eikä palvella vain omaa napaa, esimerkiksi kävellä lyhyet matkat ja alentaa kodin lämpötilaa. Molemmista on sivuhyötyä myös itselle. Kävely on hyvää liikuntaa ja lämmön alentaminen näkyy lompakossa. 

Ilmastonmuutos on vakavaa ja toivoisin, että se otettaisiin tosissaan. Jopa pienillä teoilla voit olla mukana ohjaamassa maapalloa oikeaan suuntaan: voit aloittaa vaikkapa veden säästämisestä!