Maapallon tulevaisuus on tärkeä

Olemme kaikki huomanneet, että talvet ovat nykyään paljon leudompia kuin aikaisemmin, ja että päiväntasaajanalueen lämpötila kasvaa, mikä uhkaa maapallomme tulevaisuutta.  Me kaikki tiedämme ilmastonmuutoksesta, mutta silti harmittavan vähäinen määrä meistä yrittää parhaansa mukaan estää sen jatkumisen. Ilmastonmuutos, roskaaminen ja vesien saastuttaminen on pysäytettävä ennen kuin on liian myöhäistä. 

Luonnonsuojeluliitot ja -yhdistykset ovat huolissaan eläinten ja kasvien sopeutumisesta nykyiseen nopeaan lämpötilan nousuun, josta voi aiheutua jopa eri lajien sukupuuttoa. Esimerkiksi uhanalaisten jääkarhujen jäiset elinalueet pienenevät jatkuvasti. Myös saimaannorppien lisääntymistä vaikeuttavat ohut jääkerros ja vähäinen lumimäärä. 

Ilmastonmuutos ei ole vain keksitty juttu, vaan sitä on tutkittu jo yli sata vuotta ja netistä löytyy monia taulukoita joista voi tarkastella muutosta. Jos nykyinen tilanne jatkuu, päiväntasaajanseutu alkaa muuttua asumiskelvottomaksi ja jäätiköiden sulaessa matalat rannikot ja saaret jäävät veden alle. 

Ilmastonmuutoksen lisäksi luonnon roskaaminen ja vesistöjen saastuminen vaikuttavat vahvasti tulevaisuuteemme. Vesistöjen saastuminen on uhka mereneläville sekä ihmisille, koska meristä saamme ravintoa ja makeista vesistöistä vettä juomavedeksi. Jos meret pilaantuvat, monet eläinlajit ovat vaarassa ja makean veden lähteet, joista on jo valmiiksi pulaa erityisesti kehitysmaissa, vähenevät. 

Miksi jotkut eivät sitten tee mitään asialle? Ehkä he eivät ole vain huomanneet ajatella sitä. Maapallon tulevaisuus riippuu ihmisten toiminnasta. Luonto kestäisi paremmin, jos me kaikki miettisimme hieman enemmän toimintaamme ja sitä, miten se vaikuttaa ympäristöön. Esimerkiksi jätteiden huolellinen hävittäminen tai kasvisruoan syöminen erittäin lihaisen ruoan sijaan edes kerran viikossa on parempi ratkaisu. Jos lopettaisimme luonnon roskaamisen kierrättämällä ja huolehtisimme vesistöistä paremmin, kaikilla olisi parempi olla ja maapallomme kestäisi paremmin. Niinpä toivon, että me kaikki toimisimme yhdessä ainutlaatuisen kotiplaneettamme tulevaisuuden turvaamiseksi.