Luonnonkosmetiikka

Luonnon ja eläinten ystävä valitsee luonnonkosmetiikan.
Luonnon ja eläinten ystävä valitsee luonnonkosmetiikan.

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikkaa, jonka raaka-aineet ovat mahdollisimman luonnollisia. Sen valmistuksessa käytetään luonnollisia ja luomulaatuisia ainesosia, tuotannossa huomioidaan eettisyys ja ympäristöystävällisyys. Luonnonkosmetiikka on helppo tunnistaa luonnonkosmetiikan sertifikaateista, niitä ovat esimerkiksi: Ecocert, Cosmos Organic, Soil Association, NaTrue ja BDIH.

Itselläni on jonkin verran kokemusta luonnonkosmetiikan käytöstä, minulla on ollut käytössä kahden eri merkin ripsiväri, sekä eyeliner. Olen myös värjännyt hiuksiani kasviväreillä, ruskealla ja punaisella. Kasvivärit sisältävät ainoastaan luonnon raaka-aineita. Aidon kasvivärin tunnistaa jauhemaisesta koostumuksesta. Jauheeseen lisätään ainoastaan kuuma vesi ja nämä sekoitetaan keskenään seokseksi, joka levitetään hiuksiin.

Kasvivärien käytössä täytyy muistaa, että väri syvenee värjäyksen jälkeen muutamien päivien ajan, oikean värisävyn näkee vasta parin päivän päästä värjäämisestä. Hiusten kasvivärjäys vie pidemmän ajan, kuin normaaleilla hiusväreillä värjääminen. Tämä kuitenkin kannattaa, koska kasvivärjäys hoitaa ja ravitsee hiusta. Kasvivärin tulee antaa vaikuttaa hiuksissa vähintään tunti, monet saattavat pitää väriä päässä useita tunteja syvemmän sävyn saavuttamiseksi. Itse pidin väriä päässä tunnista kahteen tuntiin. Lämpö tehostaa värin imeytymistä hiuksiin, joten värin levittämisen jälkeen suositellaan laittamaan suihkumyssy tai vaikka muovikelmua päähän ja sen jälkeen vielä pyyhe tai pipo suihkumyssyn päälle lämmön aikaan saamiseksi.  

Kasvivärjäys on hellävarainen tapa värjätä hiuksia. Se ei rasita ja kuluta hiusta synteettisen värin tavoin, vaan tarttuu ainoastaan hiuksen pintakerrokseen. Kasvivärjäystä suosivat yleensä henkilöt, jotka pitävät hellävaraisesta tavasta värjätä hiuksia tai ovat allergisoituneet normaaleille hiusväreille. Kasvivärjäys sopii  hyvin myös raskaana oleville naisille.

Ihonhoito-, ja hiustenhoitotuotteita löytyy myös paljon luonnonkosmetiikan puolelta. Odotan innolla, milloin pääsen näitäkin tuotteita testaamaan. Luonnonkosmetiikkaa löytää ekokaupoista, kuten Ruohonjuuresta, mutta nykyään myös suuremmista tavarataloistakin. Esimerkiksi Prismasta löytyy oma hylly luonnonkosmetiikalle.

Suosittelen kaikkia kokeilemaan rohkeasti luonnonkosmetiikkaa, valinnanvaraa on nykypäivänä niin paljon, että varmasti kaikki löytävät itselleen mieleisensä tuotteen. Luonnonkosmetiikan valinta on ekoteko.