Kierrättäjä säästää rahaa ja luontoa

Kierrätys ja uudelleenkäyttö vähentävät kulutusta ja ympäristövaikutuksia. Kun kulutus vähenee, vähenee myös jätteiden määrä.
Kierrätys ja uudelleenkäyttö vähentävät kulutusta ja ympäristövaikutuksia. Kun kulutus vähenee, vähenee myös jätteiden määrä.

Viime vuosien aikana kierrätyksestä on tullut suositumpaa. Kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa voi tehdä erilaisia ja yllättäviä löytöjä. Niillä kannattaa käydä, ei pelkästään sen takia että ympäristö kiittää ja jätteiden määrä vähenee, vaan siinä säästää myös rahaa. Voi myös tienata hieman taskurahaa, jos vuokraa itselleen kirpputoripöydän ja myy turhat tavaransa pois. Netissä olevat kirpputorit ovat hyvin suosittuja, sillä niissä ei tarvitse maksaa pöytävuokraa, tosin tavaroista eroon pääseminen voi olla hitaampaa ja hankalampaa. Facebookissa on myös paljon roskalavaryhmiä, joissa ihmiset antavat turhia tavaroitansa ilmaiseksi pois.

Nextiili Tampereella on ompelijan unelmapaikka (www.nextiili.fi): sieltä löytää todella halvalla kaikenlaisia kankaita ja muita ompelutarvikkeita sekä kodintekstiileitä. Myymälästä löytyy myös ilmaista materiaalia ja vintage- vaatteita sekä asusteita. Nextiili ottaa vastaan vaatteita, kodintekstiileitä (reiät ja pesussa lähtemättömät tahrat eivät haittaa), tyynyjä, peittoja, laukkuja, kenkiä, asusteita, kaikenkokoisia kangaspaloja sekä käsityö- ja askartelutarvikkeita. Sitä kannattaa hyödyntää, jos haluaa päästä turhista tavaroista ja tekstiileistä eroon.

Vaatteiden korjaus on hyvä taito. Siinäkin säästää rahaa sekä luontoa. Yksinkertaisia korjausvinkkejä löytää helposti netistä. Kirpputorilta saattaa löytää halvat housut, joiden lahkeet ovat liian pitkät, mutta ne ovat helppo lyhentää ohjeiden avulla. Vanhaa vaatetta (tai muuta tavaraa) ei välttämättä tarvitse heittää pois, vaan siihen voi saada uuden ilmeen tuunaamalla. Esimerkiksi vanhaan laukkuun voi ommella erilaisia merkkejä ja muita koristeita.

Monet suosivat kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Jotkut tekevät vanhoista farkuista kaikenlaisia laukkuja ja meikkipusseja sekä säilytyslokerikkoja. Osa taas valmistaa vanhoilla pitseillä somistettuja koristetyynyjä. Tuotteita myydään netissä ja erilaisilla markkinoilla. Kangaskasseja on helppo tehdä itsekin, vaikka vanhoista lakanoista tai verhoista, jos omistaa ompelukoneen.

Kun on ostamassa uutta vaatetta tai muuta tuotetta, kannattaa miettiä tarvitseeko sitä oikeasti tai voisiko sen saada jostain kierrätettynä. On hyvä tietää, että tekstiilituotannon ympäristövaikutukset ovat merkittäviä: vettä ja energiaa kuluu hirveät määrät ja uudesta tuotteesta tulee aina lopulta jätettä.