Ilmastonmuutos pelottaa nuoria

Jokainen voi säästää ympäristöään vaihtamalla muovipussit kangaskasseihin.
Jokainen voi säästää ympäristöään vaihtamalla muovipussit kangaskasseihin.

Nuorten mielestä on huono asia, että aikuiset ovat saaneet maapallon siihen kuntoon, että jäätiköt alkavat sulaa. On aika pelottavaa, kun miettii, että viisi vuotta sitten tähän aikaan Etelä-Suomessa oli jo lunta, ja nyt sataa vaan räntää.

Ilmastonmuutoksen torjunta on jokaisen vastuulla, ja siksi on outoa, että Amerikan presidentti poistui ilmastosopimuksesta. Ilmastonmuutoksesta on seurannut jo monien isojen jäätiköiden sulaminen. Siitä aiheutuu valtavia tulvia. Arktisen alueen eläimet kärsivät jään sulamisesta ja me muut vedenpinnan noususta. Eläimiä on kuollut ilmastonmuutoksen takia sukupuuttoon. Myös monet lajit ovat erittäin uhanalaisia. Hyvä esimerkki on Suomessakin elävä norppa.

Muualla maailmassa uhanalaisia eläimiä on esimerkiksi siperiantiikeri ja kultanuolisammakko. Niiden asuinalueita uhkaa katoaminen ilmastonmuutoksen takia.

Myös ihmiset kärsivät. Köyhät kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten, koska heillä ei ole valmiuksia siihen, että ilmasto on muuttumassa. WWF auttaa köyhimpiä maita rakentamalla esimerkiksi tekolampia kuivuudesta kärsiville seuduille.

Ilmastonmuutos näkyy Suomessa monin tavoin. Talvilämpötila kohoaa jopa 2 astetta. Pohjois-Suomessa lämpeneminen on nopeinta, mikä tarkoittaa sitä, että sateet ovat yleisimpiä siellä päin. Hyvin alhaiset lämpötilat harvinaistuvat eikä lunta sada talvisin enää niin paljon. Kesällä rankkasateet yleistyvät.

Itse voit omalta osaltasi auttaa maapalloa kierrättämällä roskasi ja ostamalla vähemmän pakkauksia, joissa on muovia. Muovipussin sijaan voit käyttää biohajoavia pusseja tai kangaskasseja.

 

Kuusi faktaa ilmastonmuutoksesta

1. Merenpinta on noussut viimeisten 50 vuoden aikana yli 110 cm.
2. Hiilidioksidipitoisuudet ovat kasvaneet 31 % ja pussikasvihuonekaasujen pitoisuus sitäkin enemmän.
3. Merenpinta nousee noin 17 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä.
4. Ilmakehä on heikentynyt paljon ilmastonmuutoksen takia.
5. Ilmastonmuutoksen takia taudit leviävät helpommin ja vanhat tappavat taudit saattavat tulla takaisin.
6. Esimerkiksi ebola ja rutto saattavat levitä jopa Suomeen.