Ilmastonmuutos ei ole myytti  

Ilmastonmuutos tarkoittaa ihmisten päästöjen aiheuttamaa lämmön kohoamista.

Olet varmaan kuullut ilmastonmuutoksesta, mutta tiedätkö mihin se vaikuttaa? Kuinka vakavat seuraukset tällä ilmiöllä voi pahimmillaan olla?  

Ilmastonmuutos on yksinkertaisesti ihmisten päästöjen aiheuttamaa ilmaston lämmön kohoamista. Sadassa vuodessa lämpötila on jo noussut kaksi astetta. Tämä voi tuntua vähältä ja näin pohjoismaalaisen silmin aivan toivottavalta asialta. Etelämmässä tämä kuitenkin on vakavaa, sillä siellä lämpötila on jo luonnostaan korkea. Jossain lämpö jo nyt on lämpimämmillään yli 45° C. Lämmön kohoamisen lisäksi sateet lisääntyvät.  Myös jotkut eläinlajit, kuten jääkarhut ja norpat ovat alkaneet kärsiä, sillä jäätiköt sulavat ja talvisin on vähemmän lunta. Ei tämä asia ole siis vain lämmön kohoamista. Kasvillisuus muuttuu myös köyhemmäksi ja ilmastopakolaisuus lisääntyy. Afrikan seutu saattaa ajan myötä muuttua liian kuumaksi asumiseen ja pohjoiseen saattaa tulla suurempi pula asuinsijoista.                  

Usein tuntuu siltä, että poliitikot ajattelisivat ilmastonmuutosta aliarvioivasti. Tämä on ikävää yleistystä, tiedän sen, mutta miksi päättäjämme eivät tee asialle mitään? Miksei nuorten ilmastomarsseihin ja lakkoihin vastata?        

Tapoja vaikuttaa on kuitenkin monia. Olen nähnyt kuvista, kuinka muovipussit ja -pullot ovat kelluneet meressä ja vesistöissä täyttäen ne. Jos muovijätteitä kierrätettäisiin enemmän, eivät ne päätyisi sinne kalojen syötäväksi. Tämän jälkeen ihmiset syövät ne kalat, ja mikromuovi päätyy ihmisiin. 

Tarpeettomien esineiden kierrättäminen auttaa tietenkin myös. Ympäristöystävällisempi tavaroiden ostelu on kirpputorilta ostaminen. Lisäksi aina tavaroita ostaessa voisi miettiä, tarvitseeko niitä oikeasti. Likainen ympäristö voi tutkitusti aiheuttaa stressiä. 

Vaateteollisuus aiheuttaa päästöjä enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Myös vaatetehtaiden työskentelijöiden ihmisoikeuksiin vedoten kannattaisi pikamuotia ja hikipajoissa tuotettuja vaatteita välttää.   

Jos perheesi lähtee matkalle, voi lentokoneen sijaan käyttää junia ja laivoja. Lyhyellä matkalla ympäristöystävällisempää on käyttää joukkoliikennettä. 

Aikuisten äänioikeudenkin voi muuttaa ympäristöteoksi äänestämällä henkilöä, joka välittää näistä asioista. 

Halutessasi voisit ehdottaa näitä perheellesi, vaikuttaahan ilmastonmuutos sinunkin tulevaisuuteesi.