Ihminen on syypää ilmastonmuutokseen

Jokainen voi hidastaa ilmastonmuutosta sammuttamalla sähkölaitteet käytön jälkeen, neuvoo alakoululainen Viivi Kiuru Järvenpäästä.

Ilmastonmuutos on vakava asia. Se tarkoittaa ilmaston lämpenemistä. Ilmaston lämpeämisen aiheuttavat ihmiset, mutta enemmänkin kaasupäästöt ja fossiilisten polttaineiden polttaminen, jotka tosin ovat ihmisten tekosia.

Ihmiset ovat voimistaneet kasvihuoneilmiötä.
 

Ilmastonmuutos alkoi kasvihuoneilmiön vahvistumisella. Maapallolla on aina ollut kasvihuoneilmiö, jota kutsutaan luonnolliseksi kasvihuoneilmiöksi. Jos maapallolla ei olisi kasvihuoneilmiötä, ilmaston lämpötia olisi 20–30 astetta kylmempi, eikä täällä olisi elämää, koska kaikki vesi olisi jäätä eikä nestettä. Mutta ihmiset ovat voimistaneet kasvihuoneilmiötä.

Hukkalämpöä pitää välttää. Hukkalämpö on sänkölaitteista tullutta lämpöä, jota ei pystytä hyödyntämään. Hukkalämpöä syntyy halogeenilampuista, jotka kuumenevat. Sen takia olisi hyvä suosia led-lamppuja. Sähkölaitteet olisi hyvä sammuttaa heti kun niitä ei enää tarvitse tai käytä. Televisiot, tietokoneen, kahvinkeittimet ja kaikki muutkin sähkölaitteet kannatta sammuttaa heti käytön jälkeen, jotta vältytään turhalta hukkalämmöltä. Hukkalämpöön liittyen on ekologista vähentää sähkön ja veden kuutusta. Uusiutuvalla energialla tehtyä sähköä kannattaa suosia. Eli kaikkia vesivoimalaitoksia ja aurinkoenergialla tehtyä sähköä. Näitä uusiutuvia energianlähteitä on entistä enemmän tulevaisuudessa.

Kaikkia ilmastonmuutoksen vaikutuksia
ei edes vielä tiedetä.
 

Ilmaston lämpeäminen aiheuttaa muun muassa napajäätiköiden sulamista. Useiden eläimien elinalueet pienenevät ja lajit, kuten jääkarhut ja mursut, voivat kuolla sukupuuttoon. Jäätiköiden sulaminen nostaa myös merenpintaa, jonka vuoksi useita matalia saaria voi jäädä merenpinnan alle ja monia rantakaupunkeja ja -maita uhkaavat tulvat. Kaikkia ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei edes vielä tiedetä.

Kasvihuoneilmiötä voidaan estää. Jätteiden kierrättäminen on yksi helpoimmista asioista mitä jokainen voi tehdä maapallon hyväksi. Kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkeminen myös vähentää päästöjä. Voisit kävellä mieluummin sen alle kilometrin matkan kouluun ennemmin kuin pyytäisit vanhempien kyytiä. Uusia tavaroita ostetaan liikaa: vaikka et juuri nyt tarvitsisikaan uutta hupparia, niin ostat sen silti. Kannattaa harkita tavaroiden kulutusta myös, sillä sekin auttaa. Näin pienilläkin asioilla saat tehtyä hyvää. Jos edes kerran viikossa teet jotain pientä, esimerkiksi pistät roskat roskiin tai viet lehdet paperinkeräykseen, niin sekin auttaa. Isommalla porukalla saisi vielä enemmän aikaan.

Me olemme vastuussa tämän maapallon tulevaisuudesta ja me vaikutamme yhdessä siihen, miltä tämä maa näyttää 200 vuoden päästä. Yritetään pitää maailma puhtaana yhdessä.