Eläin koneena

Miltä sinusta tuntuisi, jos oma lemmikkisi tapettaisiin ja sen jälkeen söisit sen? Ei varmaan kovin mukavalta. Aivan liian moni eläin tällä maapallolla ei saa elää omaa vapaata elämään vaan joutuu jonkun nälkäisen ihmisen suuhun. 

Ihmisillä on oikeuksia. Miksi eläimillä ei ole? Nehän hengittävät ja niillä on kyky tuntea ja kokea. Eläimilläkin tulisi olla samat oikeudet kuin ihmisillä, eli niitä ei saisi kohdella omaisuutena, käyttää ruokana tai tuottaa niille kärsimystä. 

Eläinten arvo liitetään usein niistä saatavaan hyötyyn, esimerkiksi lehmästä saa lihaa ja maitoa, ketusta turkin ja kanista siitä tehtävät tutkimukset. Ihmisillä ei ole empatiaa eläimiä kohtaan, vaan he käyttävät niitä hyödyksi, "koneina". Eläimiä tulisi kohdella arvokkaina ja ihmisten kanssa tasavertaisina yksilöinä.  

Monet kuitenkin ajattelevat, että eläinten käyttö on luonnollista ja hyväksyttävää ja sitä pidetään itsestäänselvyytenä. Aina on käytetty eläimiä, joten tänäänkin käytetään. Kun on kyse rahasta, ihmisiä ei kiinnosta mikään muu kuin tuottaa lihaa, turkisvaatteita ja kosmetiikkaa mahdollisimman halvalla. 

Turkistarhat ja teurastamot kyllä työllistävät, mutta miten joku voi hyvällä omallatunnolla tehdä työtä, jossa tuotetaan kärsimystä?  

Voinko minä vaikuttaa eläinten oikeuksiin? Osta eläinkokeetonta kosmetiikkaa, ryhdy kasvissyöjäksi ja jätä turkikset kauppaan.