Eläimet ovat riippuvaisia omistajistaan

Eläimiä pahoinpidellään vieläkin, vaikka niiden kohtelua on yritetty parantaa. Erilaisia tapauksia ovat olleet esimerkiksi eläinten pahoinpitely, liika rasittaminen ja hoitamisen laiminlyönti. Tämän tapaista voi tapahtua myös eläinkuljetuksen aikana.

Eläimilläkin on samanlaiset oikeudet kuin ihmisillä, eli eläinten intressit pitäisi ottaa huomioon niin kuin ihmistenkin. Eläimiä ei saa kohdella niin kuin omaisuutta, ruokaa, tutkimuskohdetta tai viihdettä, vaan ne pitäisi ottaa huomioon perheenjäseninä ja elävinä olentoina niin kuin ihmisetkin.

Eläimet ovat myös erittäin riippuvaisia omistajistaan, vaikka olisivatkin häkkieläimiä. Häkkieläin on esimerkiksi lintu tai joku jyrsijä, mutta myös näillä pitäisi välillä olla paljon tilaa liikkua.

Eläimien hoitoon kuuluu oikeanlainen ruokinta, kunnon elinympäristö, tarpeelliset eläinlääkärikäynnit jne. Miksi ihmiset ottavat lemmikkejä, jos he eivät voi huolehtia niistä? Osa ihmisistä ottaa lemmikin vain viihteeksi tai sellaiseksi, jolla voi kehuskella muille.

Eläinten häkittäminen on väärin. Eläimiä tungetaan liian pieniin häkkeihin ja häkkeihin laitetaan todella monta eläintä kerralla. Eläimet lopettavat ihmisiin luottamisen, jos ihmiset satuttavat tai laiminlyövät niitten hoitoa. Osa eläimistä lopetetaan vain sen takia, että niitä on kaltoin kohdeltu ja niillä on mennyt luottamus ihmisiin.

Tuotantoeläimien ja muidenkin eläimien lopetuksen tai teurastuksen pitäisi olla rauhaisa ja kivuton tapahtuma, mutta silti useat eläimet, jotka lopetetaan, tuntevat kipua ja kituvat, ennen kuin ne kuolevat.

Kysyimme 14:ltä henkilöltä, mitä mieltä he ovat eläintensuojelusta. Yksi piti suojelua turhana, yksi ei osannut sanoa mielipidettään. Loput 12 vastaajaa kokivat eläintensuojelun erittäin tärkeäksi. 
"Eläintensuojelu on tärkeä asia! Tuotanto- ja lemmikkieläimet ovat riippuvaisia siitä, miten ihmiset niitä kohtelevat. Luonnonvaraisten eläinten suojeleminen on erityisen tärkeää vaarantuneiden eläinlajien kohdalla, jotta luonnon monimuotoisuus säilyy. Eläimet tuntevat kipua, eikä eläville olennoille saa aiheuttaa kärsimystä", yksi vastaajista sanoi. 

Kysyimme 16:lta koiranomistajalta, kuinka monella on rescue-koira eli koira, joka on pelastettu ulkomailta huonoista oloista jonkin järjestön kautta. Vastaajista 11 omisti rescue-koiran.

Ne, joilla ei ollut rescue-koiraa ja perustelivat valintaansa näin:
"Koska harrastan tavoitteellisesti ja halua tietynrotuisen ja -laisen koiran."
"Koska monilla järjestöillä on ikäraja, enkä ole tarpeeksi vanha ja koska en koe, että minulla ei olisi vielä tarpeeksi kokemusta rescueen."
"Haluan tietää pennun taustat, lähinnä vanhempien ja edellisten sukupolvien terveystiedot."
"Kun kolmen koiramme aika jättää, voi olla, että meille tulee rescue-koira joskus."
"En välttämättä edes haluaisi rescue-koiraa, kun en tiedä, mitä on koirien taustalla ja minun mielestäni Suomessakin riittää kotia etsiviä."