Osallistu sananvapauden päivän juttukilpailuun! 

Kansainvälistä sananvapauden päivää vietetään tänään 3.5. Meidän juttu -lehti juhlistaa päivää järjestämällä juttukilpailun.
Kansainvälistä sananvapauden päivää vietetään tänään 3.5. Meidän juttu -lehti juhlistaa päivää järjestämällä juttukilpailun.

Meidän juttu -verkkolehden sananvapauden päivän juttukilpailuun toivotaan juttuja sananvapauteen ja -vastuuseen liittyvistä teemoista. Kilpailuun voi osallistua 14.5. saakka. Parhaat jutut palkitaan elokuvalipuilla.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: esi- ja alakoulu sekä yläkoulu ja toinen aste.  Jutut voi tehdä yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä.

Voit tehdä jutun jostakin oheisista aiheista tai keksiä oma sananvapauteen tai -vastuuseen liittyvä juttuaiheesi.

Vinkit: Esi- ja alakoulu

Kerro viestisi!

Sananvapauden päivä muistuttaa, että jokaisella on oikeus kertoa oma mielipiteensä. Jutelkaa aluksi yhdessä: Kuinka helppoa oman mielipiteen kertominen teidän mielestänne on? Uskallatteko aina sanoa, mitä mieltä olette?  Kuullaanko teidän mielipidettänne riittävästi kotona? Entä koulussa? 
Sananvapauden päivän kunniaksi tahdomme Meidän jutussa kuulla, mitä sinä tahdot juuri nyt sanoa. Mistä sinulle tärkeästä asiasta tahtoisit kertoa kaverille, vanhemmalle, opettajalle tai vaikkapa presidentille? Mieti, mitä tahtoisit sanoa ja kenelle kohdistat viestisi.   
Tehkää videot tai kirjoittakaa jutut, joissa kerrotte omat viestinne. Julkaiskaa ne Meidän juttu -verkkolehdessä. Valitkaa teemaksi sananvapaus.
Apukysymyksiä: Mikä asia on ilahduttanut sinua? Ketä tahtoisit kiittää? Mitä sinulle tärkeää asiaa joku aikuinen ei ymmärrä? Mikä olisi sinusta parasta, mitä perheenne voisi tehdä yhdessä? Mitä tahtoisit sanoa luokkakaverillesi tai olisiko sinulla jokin toive opettajalle? Mitä toiveita sinulla olisi kunnanjohtajalle? Entä presidentille?

Vastuulliset sanat 

Sanat ovat vahvoja. Pahimmillaan ne voivat tehdä kipeää ja niillä voi myös loukata. Sananvapauteen liittyykin aina myös vastuu – kaikkea ei saa tai kannata sanoa.  Silloin, jos on sanonut jotain tyhmää tai loukkaavaa, on tärkeä osata pyytää anteeksi. 
Tehkää vastuullisen sanankäyttäjän listaus, jossa kerrotte käytännölliset vinkit, miten sanoja voi käyttää hyvin – siten, ettei loukkaa toista. Voitte tehdä listaukset joko videolle tai kirjoittamalla. Julkaiskaa ne Meidän jutussa teemalla sananvapaus. 

Oma sananvapauden päivän ilmoitus 

Sananvapaus on myös lasten oikeus! Suunnitelkaa ilmoitus, joka juhlistaa lasten sananvapautta. Ilmoituksen tulee olla sellainen, jonka voisi julkaista sanomalehdessä. Suunnittele ensin ilmoituksesi pääviesti ja pohdi, miten sen voisi kuvittaa. Ilmoituksessa tulee olla joko piirretty tai valokuvattu kuvitus ja tiivis teksti. Muista, että ilmoituksen tavoitteena on herättää huomiota. 
Apukysymyksiä suunnittelun tueksi: Miksi on tärkeää, että sananvapaus kuuluu myös lapsille? Miten sananvapaus vaikuttaa sinun ja ikätovereidesi elämään? Millaista elämä olisi, jos meillä ei olisi sananvapautta? Kysytäänkö lapsilta riittävästi heille kuuluvista asioista? Tulevatko lapset nähdyksi ja kuulluksi mediassa? 

Vinkit: Yläkoulu ja toinen aste

Kampanja sananvapauden puolesta

Sananvapauden päivänä media-alan järjestöt eri puolilla maailmaa kampanjoivat sananvapauden merkityksen puolesta. Tutustu Sanomalehtien Liiton tuottamaan sananvapauden päivän ilmoitukseen ja suunnittele oma ilmoitus, joka puhuu sananvapauden ja vastuullisen sanankäytön puolesta.

Suojaava sananvapaus

Sanomalehtien Liitto tuottamassa sananvapaudenpäivän ilmoituksessa sanotaan "Me suojelemme sananvapautta. Ja sananvapaus suojelee meitä.” Kirjoita essee, jossa pohdit sloganin viestiä peilaten ajankohtaisiin sananvapauteen ja -vastuuseen liittyvin puheenaiheisiin.  Tutustu ilmoitukseen täällä.

Mistä median pitäisi kirjoittaa enemmän?

Mistä aiheista media sinun mielestäsi kirjoittaa liian vähän? Jääkö jokin sinulle tärkeä asia sivuun? Kenen ääni kuuluu mediassa ja kenen jää syrjään?  Kirjoita aiheesta kolumni tai vinkkijuttu, jossa listaat teemoja, joista toimittajien pitäisi kirjoittaa enemmän.

Tässä tilanteessa valitsen vaikenemisen 

Sananvapauteen sisältyy aina myös vastuu – rajoja siitä, mitä voi tai ei voi sanoa kasvokkain, netin keskustelupalstoilla, videolla tai kirjoittaen. Missä tilanteissa sinun mielestäsi on viisainta vaieta? Miksi? Kirjoita mielipiteestäsi kolumni.

 

Kilpailuinfo:

 • Meidän juttu -lehti järjestää kansainvälisen sananvapauden päivän kunniaksi juttukilpailun.  Kilpailuun voi osallistua 14.5 asti.  

 • Kilpailussa on kaksi sarjaa: esi- ja alakoulu sekä yläkoulu ja toinen aste. Jutut voi tehdä yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä.

 • Kilpailuun osallistuvat kaikki jutut, joiden teemaksi on valittu "sananvapaus".

 • Molempien sarjojen kolme parasta juttua palkitaan elokuvalipuilla. Juttujen parhaimmiston valitsee Meidän jutun -toimitustiimi.

 • Juttujen arviointikriteerit:

  • Kiinnostava aihevalinta, näkökulma ja sisältö.

  • Ehyt juttukokonaisuus. 

  • Rohkea ja monipuolinen tiedonhankinta. Lähteiden monipuolinen ja peruteltu käyttö.

  • Sujuva kieli.

  • Aiheeseen sopiva kuvitus. Itse tehty kuvitus, valokuva tai video on plussaa.

  • Paneutunut ja huolellinen tekeminen.