Osallistu juttukilpailuun ja Suomen suurimpaan gallupiin

Kerrotaan koko Suomelle, mitä erityispiirteitä kunnissamme on ja toteutetaan yhdessä Suomen suurin itsenäisyyspäivän gallup. Tulkaa mukaan! Voitte aloittaa juttujen ja gallupin tekemisen ennen tai jälkeen syyslomien. Gallupeja voi palauttaa 6. marraskuuta asti ja juttukilpailuun ehtii osallistua 21. marraskuuta asti.
 

Tee oma juttusi -kilpailu: Mikä kotikuntaasi pyörittää?

Jokaisen kotikunnassa tai -kylässä on jotain erityistä, hauskaa, koskettavaa, ristiriitaista tai vaikeaa. Jotain tai joku, josta kotikunta tai kylä tunnetaan. Jota ilman kotipaikka ei olisi mitään. Se voi olla ruohonjuuritason vaikuttaja tai niin sanottu hiljainen puuhanainen tai -mies, jota ilman kylä ei olisi sama kylä. Se voi olla aktiivisen seuran järjestämä harrastus tai tapahtuma, vapaapalokunta tai asukkaiden elämää muuttanut poliittinen päätös – mitä vain, mikä kotikylääsi tällä hetkellä pyörittää.

Voitte tehdä vaikkapa tutkivan journalismin jutun kunnallispolitiikan kiemuroista, reportaasin kotihoitopalvelun päivästä tai henkilöhaastattelun nuorisovaltuuston vaikuttajasta.

Sarjat:
1) 1.–2.-luokkalaiset
2) 3.–6.-luokkalaiset
3) yläkoululaiset
4) lukiolaiset ja ammattikoululaiset

Palkinnot: Kunkin sarjan kolme parasta palkitaan elokuvalipuilla. Lisäksi jokainen juttu julkaistaan Meidän juttu -verkkolehdessä sekä mahdollisesti eri sanomalehdissä. Voittajien nimet julkaistaan Meidän juttu -lehdessä 23. marraskuuta.

Valintakriteerit: Juttu avaa arkea suomalaisessa kunnassa tai kylässä. Jutuissa arvostetaan oivaltavaa juttuideaa ja näkökulmaa, hyvää kieltä ja juttua tukevaa kuvitusta. Juttuihin toivotaan oppilaiden itsensä ottamia valokuvia tai tekemiä kuvituksia.

Aikataulu: Kilpailuun osallistuvat kaikki ne jutut, jotka on julkaistu Meidän jutussa viimeistään 21. marraskuuta. Valitkaa jutun tallentamisvaiheessa teemaksi ARKEA KOTIKUNNISSA.

Muita huomioita: Kilpailuun voi osallistua myös videolla, jonka maksimipituus on yksi minuutti. Jutut voi tehdä yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä. 

 

Suomen suurin gallup: Mikä on parasta Suomessa?

Suomen juhlavuoden huipentuma, satavuotissyntymäpäivä lähestyy ja sen kunniaksi haluamme tietää, mikä on lasten ja nuorten mielestä parasta Suomessa. Tehkää gallupeja luokissa tai haastatelkaa koulun muita oppilaita. Voitte haastatella niin montaa lasta ja nuorta kuin itse haluatte. Yhdessä teemme Suomen suurimman itsenäisyyspäivän gallupin!

Kysykää nämä asiat:
1. Etunimi, sukunimi, ikä ja paikkakunta, jossa asuu.
2. Mikä on sinun mielestäsi parasta Suomessa? Perustele vastauksesi.

Muita ohjeita:
– Haastattelut ovat lyhyitä, noin 2–4 virkettä pitkiä.
– Voitte kirjoittaa haastattelut ja ottaa haastateltavista valokuvat tai tehdä haastattelut videolle.
– Julkaiskaa gallupit Meidän juttu -lehdessä viimeistään 6. marraskuuta. Gallupeja julkaistaan Meidän juttu -lehden lisäksi sanomalehdissä.

 

Kysy lisää Meidän juttu -lehden päätoimittajalta Piia Hietamäeltä, piia.hietamaki@sanomalehdet.fi.