Tet-viikko Stadiumilla

Olin TET-harjoittelussa urheiluliike Stadiumilla Kuopion Matkuksessa.

Ennen TET-viikkoa

Halusin hakea urheilukaupasta TET-paikkaa, ja tuli mieleen, että Stadium vaikuttaa kivalta paikalta, joten kävelin sisään ja kysyin myyjältä mahdollisista vapaista TET-paikoista. Se oli eka paikka, johon hain, ja pääsin hommiin. Työnantaja antoi puhelinnumeronsa, ja sovittiin minne pitää mennä aamulla.

En hirveästi tiennyt alasta, mutta minua kuitenkin kiinnosti urheiluliikkeissä asiakaspalvelu ja myynti.

Omat työtehtäväni ja työyhteisö

Kun menin ensimmäisenä päivänä Stadiumille, vaikutti aika hiljaiselle, mutta kuitenkin työntekijät olivat mukavia toisilleen ja meille harjoittelijoille. Työtehtäviini kuului aika paljon vaatteiden henkarointia ja merkkivaatteiden hälyttämistä. Aluksi en tiennyt, miten hälyttimet laitetaan kiinni tai aukaistaan, mutta kuitenkin opin senkin. Stadiumissa yllätyksenä tuli se, että kaikki olivat toisilleen kavereita ja yhteistyö sujui mallikkaasti. Oikeastaan siellä ei ollut vaikea päästä mukaan siihen työyhteisöön, jossa on hyvä ilmapiiri, koska työntekijät olivat ystävällisiä meille ja tultiin hyvin juttuun. Työtaitoja vaadittiin vain, että osasi etsiä oikean paikan vaatteille ja osasi viikata ja henkaroida vaatteita. Työpaikalla ei ollut oikeastaan kiire, vaikka se vaikutti kiireiselle ulospäin, mutta aamulla tietenkin oli kiire purkaa kuorma ennen kaupan aukeamista.

Ammatit työpaikalla

Myyjä: Myyjät työskentelevät myymälöissä ja tavaratalojen eri osastoilla. He purkavat, hinnoittelevat, asettavat tavaroita esille, palvelevat asiakkaita ja työskentelevät välillä myös kassalla. Työssä korostuvat asiakaspalvelu- ja yhteistyötaidot. Ammatti edellyttää eri tuoteryhmien ja tuotteiden tuntemusta. Kielitaidosta on etua. Myyjän työhön kuuluu paljon tavarankäsittelyä, kuten nostelua ja kantamista. Koulutus: Toisella asteella voi suorittaa liiketalouden perustutkinnon, merkonomin tutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.

Myymäläpäällikkö: Myyntipäällikkö johtaa yrityksen myyntiosaston toimintaa. Hän organisoi myyntiä ja seuraa raporttien avulla sen kehitystä. Myyntipäälliköitä työllistävät myös tavaratalot. Työssä tarvitaan myytävien tuotteiden tuntemusta, kaupanteon hallintaa ja tulosvastuullisuutta. Kaupanteko edellyttää myös kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä. Kaupan alan työssä korostuvat asiakaspalveluhenkisyys sekä vuorovaikutustaidot. Koulutus: Myyntipäälliköillä on yleensä jokin kaupallisen alan koulutus. Heillä voi olla myös jokin yrityksen toimialaan liittyvä koulutus, kuten esimerkiksi lääkealalla terveydenhuoltoalan koulutus. 

Päästäksesi myyjäksi tai myyntipääliköksi voit käydä Helsingin Pasilan kampuksella ammatillisen koulun tradenomilinjan tai vaikka Kuopiossa tradenomilinjan.

Omat kokemukseni

Minulla ei oikein ollut tavoitteita, kun vain tehdä työt hyvin ja ahkerasti, ja sehän onnistui. Mutta nyt asettaisin tavoitteeksi saada lisää myyntiä tuottelille ja saada asiakkaille hyvän kuvan liikkeestä. Kaikki, mitä koin tet-jaksolla oli mukavaa paitsi ne ajat, kun ei ollut hommia. Tälle alalla olisi minulta vaadittu parempaa asiakaspalvelutaitoa, mutta osasin muuten tehdä kaikki hommat. Oikeastaan opin viikon aikana sen, että työnteko on mukavaa, jos löytyy oikea oma ala.

Lähteet: Ammattinetti.fi, Opintopolku.fi