Myyjän täytyy osata ajatella positiivisesti ja viileästi kaikissa tilanteissa

Millaista on työskennellä urheilukaupan myyjänä? Stadiumissa tet-harjoittelun tehnyt Meidän jutun toimittaja kertoo kokemuksistaan.
Millaista on työskennellä urheilukaupan myyjänä? Stadiumissa tet-harjoittelun tehnyt Meidän jutun toimittaja kertoo kokemuksistaan.

Myyjän tehtävä on palvella asiakasta ja omaa yritystään. Myyjä palvelee asiakasta pitämällä myymälän siistinä ja olemalla ystävällinen asiakkaalle. Myyjä osaa kertoa laajan kuvauksen tuotteista, joita asiakas mahdollisesti ostaa. Ajattelemalla asiakkaan etua myyjä tekee asioinnista mukavaa ja vaivatonta. Yritystään myyjä taas palvelee, kun tekee ahkerasti töitä ja myy paljon tuotteita.

Kaupasta riippuen myyjä käyttää monenlaisia työvälineitä. Urheilukaupassa myyjä pääsee tekemisiin porien kanssa suksen siteitä laittaessa ja pumppujen kanssa palloihin ilmaa täyttäessä. Tikkaat ovat monelle myyjälle varmasti tuttu apuväline tavaroiden nostelussa korkeille hyllyille varastossa. Ostoskärryt ja vaaterekit ovat urheilukaupan myyjillä joka päivä käytössä, kun tavaroita ja vaatteita viedään myymälään tai varastoon. Laatikoita availlessa mattoveitsi on varsin kätevä työkalu.

Kuinka myyjäksi tullaan?

Osa-aikaiseksi myyjäksi voi päästä opiskeluaikana, jolloin ei tarvitse alan koulutusta. Myöskään vastuu ei nouse korkealle näillä osa-aikaisilla työntekijöillä, eikä ylenemismahdollisuuksia ole paljoa.

Jos haluaa tosissaan ryhtyä kaupan alan hommiin, olisi hyvä olla jonkinnäköistä koulutusta alla. Toisen asteen kouluissa voi suorittaa liiketalouden perustutkinnon eli merkonomin tutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi Savon ammatti- ja aikuisopistossa.

Sosiaalisuus on aina eduksi myyjän työssä

Myyjän työssä joudutaan jonkin verran kurkottelemaan ylös ja kumartumaan alas. Työssä ollaan myös jonkin verran seisten, joten se vaatii hyvää peruskuntoa ja terveyttä. Painetta täytyy pystyä kestämään. Myyjän täytyy osata ajatella positiivisesti ja viileästi kaikissa tilanteissa, vaikka myyntitulos ei olisikaan riittävän korkea tai asiakkaan kanssa tapahtuisi jotain ikävää. Sosiaalisus on tällä alalla aina eduksi, ja jopa hyvin tarpeellista. Asiakkaalle jää aina parempi kuva, jos myyjän kanssa on mukava keskustella.

Uralla voi edetä työkokemuksen kertyessä ja täydennyskoulutuksilla. Yleismyyjästä voi edetä esimerkiksi varastovastaavaksi ja aina myymäläpäälliköksi asti. Töitä voi löytyä myös saman ketjun muista myymälöistä, jos jonkin asian osaajia tarvitaan toisissa myymälöissä.

Myyjän palkkaan vaikuttavat myyntitulos, työkokemus, koulutus, työtehtävä ja vastuun määrä. Keskimääräinen myyjän palkka on 1900 euroa kuukaudessa. Urheilukaupoissa myyjän kuukausipalkka on vähän yli 2000 euroa.