Viikko Tiedolla

Viikko Tiedola oli erittäin mielenkiintoinen. Jokaisena päivänä oppi uusia asioita ja tapasi uusia ihmisiä.
Viikko Tiedola oli erittäin mielenkiintoinen. Jokaisena päivänä oppi uusia asioita ja tapasi uusia ihmisiä.

Miten päädyin Tiedolle

Kun 9. luokan syksyllä piti saada TET-paikka, aloin miettiä, mistä pystyisin saamaan sellaisen ja yleensä, että minne mennä. IT-ala kiinnosti minua, sillä se on erittäin kiinnostava ala. Siispä aloin etsiä TET-paikkaa siltä alalta.

Aluksi katsoin netistä mahdollisia paikkoja: niitä oli aika monta. Kun kyselin pääsyä niihin, kaikki eivät edes vastanneet. Mutta kun kysyin Tiedolta, sain paikan, koska he tarvitsivat testaajaa. Eli loppujen lopuksi pääsin yllättävän helpolla.

Kokemusta alalta on minulla hieman, sillä 8.luokan TET:issä olin myös Tiedolla. Itse haluaisin toki oppia lisää. Se ei kylläkään tule olemaan ongelma, sillä IT-ala on erittäin laaja.

 

Omat työtehtäväni ja työympäristö

Sisällä

Ensivaikutelmani työstä oli aika hyvä, sillä olen ollut alalla ennenkin. Työpaikkani oli aika tuttu minulle, koska olen ollut siellä erittäin monta kertaa. Päivän aluksi kävimme työtehtäväni läpi. Omat työtehtäväni olivat Tiedon sovelluksien järjestelmätestaus. Uutta en oppinut enää hirveästi, koska olen ollut alalla ennenkin. Työyhteisön ilmapiiri on sopuisa, kannustava ja rauhallinen. Yhteistyöni muiden työntekijöiden kanssa sujui täydellisesti, kuin olisin ollut yksi heistä. Työyhteisöön pääsy oli todella helppoa, koska minut hyväksyttiin mukaan tavallisena työharjottelijana. 

Työntekijät huomiovat toisiaan hyvin, eivät häirinneet muita ja keskittyivät omaan hommaansa ja auttoivat muita, jos joku tarvitsi apua. Töitä he tekivät ahkerasti, eli työtahti oli nopea. Tietysti koko ajan oli ihan pieni kiire. Työssä vaadittiin osaamista tietikoneella, ahkeruutta, itsetoimisuutta, kielitaitoa ja yhteistyökykyä muiden kanssa.

 

Ammatit työpaikalla

Yleinen

Ammatteja työpaikalla 

Asiakastuki, IT-tuki, mikrotukihenkilö, ylläpitäjä,  Web-ylläpitäjä, Webmaster, huoltoteknikko, ohjelmoija, ohjelmistosuunnittelija,  ohjelmistoasiantuntija, sovellussuunnittelija, sovellusasiantuntija,  pelisuunnittelija, systeemisuunnittelija, järjestelmäasiantuntija, tietokantasuunnittelija ja tietokanta-asiantuntija. Lisäksi Tiedolla oli käyttöliittymäsuunnittelija, käytettävyysasiantuntija, tietoliikennesuunnittelija, tietoliikenneasiantuntija, IT-arkkitehti, tekninen arkkitehti, tekninen suunnittelija, tekninen dokumentoija, testaaja, Web-suunnittelija ja konseptisuunnittelija.

 

Koulutus  (Datanomi)

Päätoimisen opiskelun ohjeellinen kesto on peruskoulun suorittaneelle kolme ja lukion suorittaneelle kaksi lukuvuotta. Myös kaksoistutkinnot ovat yleisiä datanomiksi opiskeltaessa.

Koulutuksessa ensimmäisenä vuonna yleensä opiskellaan enemmän liiketaloutta, markkinointia, tietotekniikkaa ja kirjanpitoa. Seuraavina vuosina painotus on tietojenkäsittelyn opinnoissa. Toisen vuoden opinnot ovat yleensä joko järjestelmätukeen tai ohjelmointiin painottuvia, mutta muitakin mahdollisuuksia on. Esimerkiksi Keravan ja Oulun seudun Ammattiopistossa ohjelmointilinja on pelialalle painottunut.

Koulutus paikkakunnittain

Datanomiksi voi kouluttautua muun muassa:

  • (SYO) Suomen Yrittäjäopisto Kauhava / verkko-opiskelu, Datanomi

  • Aikuiskoulutuskeskus Kouvola - Kouvola, Datanomi (AT)

  • Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto (Sasky), Datanomi

  • Ikaalisten kauppaoppilaitos (Sasky), Datanomi

  • Jyväskylän ammattiopisto, Datanomi

  • Keski-Pohjanmaan ammattiopisto - Kokkola, Datanomi

 

 

Omat kokemukseni

TET-jakso meni mielestäni todella hyvin, koska vastuuhenkilöni ja järjestelmäarkkitehti antoivat kiitettävää palautetta. Lisäksi löysin useita virheitä sovelluksista.

Tärkein hyvä kokemukseni oli, kun sain kehuja onnistuneesta testauksesta. Huonoin oli, kun yhtenä päivänä loppuivat työt ja oli erittäin tylsää. Itsestäni opin, että toimistotyöt eivät välttämättä ole mun juttu. Työssä vaadittavista taidoista minulla on yhteistyötaidot ja itsenäiset työskentelytaidot. Kielitaitoa voi parantaa. 

 

Ovi