Vanhat ja rikkinäiset laitteet työllistävät datanomia

Datanomi työskentelee tietoteknisten laitteiden parissa. Koulutuksella voi myös päästä työskentelemään pelien parissa.
Datanomi työskentelee tietoteknisten laitteiden parissa. Koulutuksella voi myös päästä työskentelemään pelien parissa.

Datanomi ei voi ikinä tietää mihin koneeseen tai laitteeseen tulee ongelma. Yksi päivä voi olla täynnä hiirien ja näppäimistöjen vaihtoa tai projektorien korjailua, ja toisena päivänä taas on  ihan hiljaista. Töihin kuuluu vanhojen ja rikkinäisten laitteiden korvaaminen uusilla tai korjaaminen, jos se onnistuu.

Datanomin työväline on yleensä pelkkä monitoimityökalu, mutta työkalulaatikko on varmuuden vuoksi työpisteellä jos sieltä tarvitaankin jotain asentamiseen. Tietokone on myös tarpeellinen väline servereiden, viivakoodikoneiden ja netin käyttöoikeuksien langattomaan säätöön.

Vahva englannin osaaminen on tarpeen datanomin työssä

Datanomiksi koulutetaan Kuopion ammattioppilaitoksella eli Sakkyllä, joka on Kuopiossa ainoa paikka kouluttautua datanomiksi.

Datanomin työssä vaaditaan ohjelmistotuntemusta, ohjelmointitaitoja ja ongelmanratkaisutaitoja. Asiakkaiden parissa tarvitaan yhteistyötaitoja ja asiakasosaamista. Kaikki tietokoneissa on englanniksi, joten kieltä täytyy osata. Datanomilla täytyy myös olla hermoja, jos asiat eivät mene niin kuin pitää.

Datanomi voi työllistyä pelialalle

Datanomin uralla ei datanomista pidemmälle voi edetä. Datanomin koulutuksella saa valmiudet toimia esimerkiksi pelisuunnittelijana, -ohjelmoijana tai -testaajana.

Tet-paikalla haastateltujen datanomien mukaan datanomin palkka on noin 3000 euroa kuukaudessa. 145 palkkailmoitukseen perustuvassa vertailussa datanomin kuukausipalkka on noin 2500 euroa, kun taas Ilta-Sanomien mukaan 4300 euroa.