Kojeistoasentajille riittäisi töitä, mutta osaavasta työvoimasta on pulaa

Ammattiesittely sähkökeskusten rakentajasta. Millaisia työtehtäviä kojeistoasentajalla voi olla?
Ammattiesittely sähkökeskusten rakentajasta. Millaisia työtehtäviä kojeistoasentajalla voi olla?

Kojeistoasentajan työpäivään kuuluu erilaisten sähkökeskusten kokoaminen suunnittelijan ohjeiden mukaisesti sekä keskusten esitestaaminen. Joidenkin työntekijöiden tehtäviin voi kuulua muun muassa uusien työntekijöiden ohjausta ja tietokonetöitä.

Asentaja tarvitsee työvälineikseen sivuleikkurit, yleismittarin, erilaisia pihtejä ja porakoneita, kuorintaleikkurit ja ruuvimeisseleitä.

Perustutkinnolla töihin

Asentaja tarvitsee sähkö- ja/tai automaatioalan perustutkinnon, joika voi opiskella esimerkiksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta. Työtehtävään tarvittavia taitoja ovat sorminäppäryys, huolellisuus ja hahmotuskyky. Kielitaidosta voi olla hyötyä, sillä työmailla on myös ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä.

Sähköalalla edetään tekemällä

Sähköalalla voi edetä esimerkiksi opiskelemalla lukion jälkeen sähkövoimatekniikan insinööriksi. Tähän juttuun haastateltu työnantaja oli reserviupseerikoulun jälkeen siirtynyt työharjoitteluun ja siitä edelleen asentajaksi keskusten valmistukseen. Siitä hän eteni tarkastajaksi, työnjohtajaksi ja edelleen valmistuspäälliköksi.

Alalla on paljon vapaita työpaikkoja. Varsinkin osaavasta ja motivoituneesta työvoimasta on pulaa. Palkka on noin 2000 euroa kuukaudessa.