Videoiden maailmaa youtubettajan silmin

Dita Palomäki on tehnyt kohta neljä vuotta videoita. Hänen tekemisiään seuraa kymmenet tuhannet Youtuben käyttäjät.
Dita Palomäki on tehnyt kohta neljä vuotta videoita. Hänen tekemisiään seuraa kymmenet tuhannet Youtuben käyttäjät.

Videoiden tekeminen on nykyään suuressa suosiossa. Yleensä videoita tehdään julkaistavaksi yhteen suurimpaan sosiaalisen median kanavaan, YouTubeen. Siellä videoiden tekijä eli youtubettaja voi tavoittaa suuriakin katsojakuntia.

Kanavan omistaja päättää itse suurimmalta osin videoidensa sisällöstä. YouTubesta löytyy videoita oikeastaan kaikkeen makuun, mm. musiikkia, videobloggausta, pelivideoita, sarjoja ja jopa kokonaisia elokuvia. Yhä useampi nuori saa jopa toimeentulonsa videoita tekemällä.

15-vuotias Dita Palomäki alkoi toteuttaa yhtä suurta haavettaan perustamalla YouTubessa kanavan DitaBibiana, jolla on noin 50 000 tilaajaa. Nuori nainen kuitenkin aloitti YouTube-uransa vuonna 2014 aluksi kaverin kanssa, mutta kaverin innon lopahdettua Dita päätti jatkaa yksin.
"Itse kuitenkin rakastuin hommaan, kuvaamiseen ja editointiin, joten päätin kokeilla, miten pärjään yksin", nuori youtubettaja kertoo.

Palomäen mukaan youtubettaminen vaatii suunnittelua, työtä ja omaa näkemystä. Hyvänlaatuisen videon tekemiseen, editointiin ja kuvaamiseen menee päivästä viikkoon, riippuen videon aiheesta. Hänen kanavansa sisältää mm. DIY:ta eli videoita, joissa on ohjeita helposti itse tehtäviin asioihin. Youtubettajan videoilta löytyy myös muotia, haasteita, videobloggausta sekä kysymyksiin vastaamista.

Laatu on tärkeää

Yksi videoiden tärkeimmistä piirteistä kaikissa kategorioissa on niiden laatu. Palomäki kertoo, että hyvänlaatuisen videon tekemiseen tarvitaan erilaisia laitteita, joilla hyvä lopputulos saadaan sitten aikaiseksi.

Tärkeimmiksi välineiksi tubettaja luettelee järjestelmäkameran ja sen jalustan, hyvän tietokoneen, editointiohjelman sekä hyvästä valaistuksesta huolehtivat kuvausvalot. Editoimiseen sekä kuvaamiseen hän oli saanut jonkin verran opetusta käydessään kuvataidekoulua Kauhajoella.
"Tässä hommassa on parasta mahdollisuudet, joita muun muassa Demi-lehden tubeyhteisö on tuonut minulle. Myös seuraajat tietenkin ovat tärkeitä, he ovat hyvin hauskoja ja heidän kanssaan on kiva jutella, viestitellä tai viettää aikaa", Palomäki kuvailee.