Ennen olin oma itseni: iloinen, avoin ja onnellinen, nyt olen masentunut, hiljainen ja syrjäytynyt. Mietitkö koskaan miksi? 

Liian moni kokee kiusaamista elämänsä aikana. Te jotka aiheutatte toiselle pahan olon, ajattelette ehkä, että se on vain pientä, mutta se todella satuttaa. Joten lopeta! Mikä oikeuttaa sinut tekemään näin? Sitähän minäkin, ei mikään.  

Kiusaamista on erilaista: fyysistä, verbaalista, eleellistä ja nettikiusaamista. Sanat ja teot satuttavat yhtä paljon. "Olen läski", "Kukaan ei pidä minusta", "En riitä" ja ehkä kaikista ajatuksista pahin, itsemurha. Valitettavasti nämä ajatukset pyörivät monen kiusatun päässä. Haluatko kokea loppuelämäsi syyllisyyttä siitä, että aiheutit toisen ihmisen kuoleman? Tai haluatko nähdä koulun käytävällä tytön, jolla on musta silmä, koska löit häntä? 

Ilman muiden haukkumista ja nimittelyä monella, etenkin nuorella on paljon itsetunto- ja ulkonäköpaineita jo valmiiksi, joten kiusaaminen vain pahentaa asiaa. Jos sinulla itselläsi on jotain ongelmia, älä pura sitä muihin, etenkään kiusaamalla. Mieti miltä sinusta tuntuisi, kun sinua lyötäisiin, nimiteltäisiin ja puhuttaisiin pahaa selän takana.  

Seuraavan kerran kun olet menossa sanomaan jollekin jotain, vaikene. Jos näet kiusaamista, puutu siihen. Kiusattu ei välttämättä uskalla mennä kertomaan kiusaamisesta kenellekään, koska hän ehkä pelkää, että jos hän kertoo, kiusaaja saattaa tehdä hänelle jotakin. Kiusattu tarvitsee paljon tukea, joten anna sitä, kuuntele ja kannusta. Jos olet itse kiusannut jotain ja tajuat tehneesi väärin, muista pyytää anteeksi. 

Toivoisin että ihmiset oppisivat kunniottamaan toisia ihmisiä ihonväristä, tyylistä, uskonnosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Me kaikki olemme saman arvoisia tällä planeetalla. Lopeta kiusaaminen!