Hiv ei ole este parisuhteelle tai omalle lapselle

Rasmus, jonka nimi on muutettu, järkyttyi hiv-diagnoosista, mutta on sairauden kanssa jo sinut toivoo ihmisiltä ennakkoluulottomuutta.
Rasmus, jonka nimi on muutettu, järkyttyi hiv-diagnoosista, mutta on sairauden kanssa jo sinut toivoo ihmisiltä ennakkoluulottomuutta.

Rasmuksella, jonka nimi on tässä jutussa muutettu, on hiv-tartunta. Hän järkyttyi kuultuaan tartunnasta, mutta hän pystyy viettämään nykyään tavallista elämää parisuhteessa, omasta lapsesta haaveillen.

Hiv tulee sanoista Human Immunodefiency Virus. Hiv ja aids eivät ole sama asia. Hiv on virus, joka lamauttaa hitaasti ihmisen immuunipuolustuksen. Hiv piiloutuu tartunnan jälkeen pysyvästi elimistöön eli kyse on kroonisesta taudista. Hiv-virus tarttuu veren, siemennesteen ja emättimen eritteen välityksellä.

Aids on hiv-infektion lopullinen vaihe, jolloin ihmisen puolustusjärjestelmä ei enää pysty pitämään sairastuneen henkilön terveyttä yllä. Kun sairaus saavuttaa aids-vaiheen, sairastuneen henkilön viruskuorma on yleensä suuri ja immuunijärjestelmä on lähes kokonaan poissa pelistä. Tarpeeksi pitkään sairastettaessa se on tappava tauti.

Hiviin ei ole vielä löydetty hoitoa, joka tuhoaisi viruksen elimistöstä. Mutta lääkkeiden avulla virus pystytään pitämään alhaalla. Hiv ei estä seksuaalisuuden toteuttamista, eikä perheen perustamista.

Rasmus, miten sinä sait hiv-tartunnan?
En osaa sanoa.

Miten koit hetken, jolloin sait tietää sairastuneesi hiviin?
Olin järkyttynyt. Menin heti toisen lääkärin luo tekemään uudestaan testin.

Mikä oli ensimmäinen ajatuksesi asiasta?
Ei mikään. Ei siihen voinut enää vaikuttaa mitenkään.

Onko hivin hoitaminen kallista? 
Se voi olla yksilöllistä, saako täyden korvauksen vai ei. Ja lääkkeestäkin hinta riippuu, mutta minun yksi lääkepurkki maksaa noin 1500 euroa. Purkissa on 30 tablettia eli kuukauden annos. Sivuvaikutuksia lääkkeestä ei ole minulle tullut.

Pitääkö lääkkeitä syödä säännöllisesti?
Joo, joka päivä, aina samaan aikaan. Ainakin sen mukaan, miten olet lääkärin kanssa sopinut. Mutta jos unohdat ottaa lääkkeet, siitä voi seurata uusi tutkimus ja sairaus voi pahentua. Esimerkiksi, jos otat normaalisti yhden lääkkeen päivässä, unohduksen jälkeen saatat joutua syömään 2–3 lääkettä päivässä. Eli elämä voi seota täysin, jos unohdat lääkkeen ottamisen.

Kuinka usein käyt lääkärissä? Mitä lääkärikäyntiin sisältyy?
Kahdesti vuodessa, mutta sekin riippuu siitä, kuinka vahvasti olet sairastunut. Kun kutsu tulee, niin menet laboratorioon ja annat verikokeen sekä virtsanäytteen. Kahden viikon päästä on lääkäriaika, jossa tuloksia käydään läpi.

Oletko parisuhteessa?
Kyllä.

Miten puolisosi reagoi sairauteesi?
Rauhallisesti. Hän kysyi pari kysymystä ja tutki sen jälkeen itsekseen, mistä sairaudessa on kyse. Ensimmäiseksi hän kysyi, miten olen elossa vielä. Puoliso haluaa nyt sanoa, että älä tuomitse heti ihmistä ja tutkikaa yhdessä, mikä hiv oikeasti on.

Aiotteko hankkia lapsia? Miten?
Kyllä. Ensiksi pitää neuvotella oman lääkärin kanssa, jonka jälkeen hän kertoo, millaiset mahdollisuudet ovat. Nykyään lääkkeet on kehittyneet niin paljon, ja kehittyvät jatkuvastim että on mahdollista saada lapsia luonnollisesti.

Mitä haluaisit sanoa ihmisille?
Hiviä ei tarvitse pelätä. Nykylääkkeet ovat kehittyneet hirveästi ja kehittyvät yhä. Koska hiv on yleinen sairaus,sitä tutkitaan päivästä päivään enemmän maailmassa. Sairauden kanssa voi elää ihan normaalia elämää.

Millä tavalla sairaus häiritsee sinua?
Alussa häiritsi, kun aloin ottaa lääkkeet mukaan joka paikkaan, mutta enää se ei häiritse. Koska elimistö ei ollut tottunut lääkkeeseen, niin alussa oli pään pyöritystä.

Pilaako HIV parisuhteen?
Ei. Riippuu puolisosta, hyväksyykö se sairauden vai ei.

Haastateltavan nimi on muutettu.

 

Lähteet:
http://HIVpoint.fi/HIV-ja-aids/
http://www.terve.fi/HIV/HIV