Turha ja epärealistinen muotti nimeltä kauneusihanne

Kauneusihanne tarkoittaa käsitystä siitä, millainen ihminen on kaunis, eli toisin sanoen se on muotti, johon jokainen nainen yrittää itsensä sovittaa. Kauneusihanteet vaihtelevat kulttuurista ja ajankohdasta riippuen, mutta meidän yhteiskuntamme muottiin mahtuakseen vartalon pitäisi olla laihan ja kiinteän lisäksi myös kurvikas ja lihaksikas. Ovatko nämä vaatimukset enää realistisia? 

Tutkimusten mukaan yhä useampi nuori harrastaa liikuntaa vain saadakseen kehonsa vastaamaan kauneusihanteita. Esimerkiksi kuntosalilla käymisestä on tullut jonkinlainen muoti-ilmiö. Tavoitteena on litteä pyykkilautavatsa sekä lihaksikkaat reidet ja pakarat, sillä sellaista vartaloa nykymaailmassa ihannoidaan. Instagram on täynnä salikuvia, joissa kommenttien ja tykkäysten kautta haetaan hyväksyntää omalle keholle ja kuntosalilla tehdylle työlle. 

Sosiaalinen media antaa etenkin nuorille ulkonäköpaineita. Jo alun perin ylilaihat mallit poseeraavat mainoksissa, joita vielä ennen julkaisua muokataan, ja lopputuloksena on kuva, jossa esiintyvä malli näyttää olevan täysin epäinhimillisissä mitoissa. Sama asia tapahtuu surullisen monen julkisuuden henkilön kuvissa sosiaalisessa mediassa. Jokainen muokatkoon kuvia oman mielensä mukaan, mutta mielestäni pahinta on se, että nuoret muodostavat oman kauneusihanteensa näistä kuvista, jotka eivät edes ole todenmukaisia. 

Kaupungilla kävellessä ei tule vastaan montaa nuorta naista, jolla ei olisi pitkät ja paksut hiukset. Lisäksi tavallisia ovat ripsienpidennykset, tekokynnet ja itserusketus. Kun nämä eivät enää riitä, seuraavana tulevat kauneusleikkaukset ja erilaiset pistoshoidot, jotka yleistyvät kovaa vauhtia. Tavallisin kauneusihanne lienee kuitenkin virheetön iho, joka saavutetaan usein paksulla meikkikerroksella. Meikkaaminen on myös monen nuoren harrastus ja ajanviete, mutta siinä vaiheessa, kun sitä tekee vain peittääkseen "virheensä", on aika huolestua. 

Uskallan väittää, että jokainen meistä on tuntenut paineita siitä miltä näyttää, ja uskon, että elämä olisi paljon mukavampaa ja helpompaa ilman turhaa stressiä ulkonäöstä. Kaikkien tulisi olla tyytyväisiä omaan kehoonsa sellaisena kuin se on ja uskaltaa olla oma itsensä, vaikka se tarkoittaisi sitä, ettei mahdu tuohon turhaan ja epärealistiseen muottiin nimeltä kauneusihanne.