Tiesitkö tämän unista?

Ihminen käyttää elämästään kuusi vuotta unien näkemiseen. Katso, mitä muuta et ehkä vielä tiennyt unista.
Ihminen käyttää elämästään kuusi vuotta unien näkemiseen. Katso, mitä muuta et ehkä vielä tiennyt unista.

Tieteen saralla on todettu, että jokainen terve ihminen näkee unia, mutta niiden muistaminen jälkikäteen vaihtelee. Yhden yön aikana on tavallista nähdä unta 5–20 minuutin ajan, mikä tarkoittaa, että ihminen käyttää elämästään unien näkemiseen noin kuusi vuotta.

Suurin osa unista tapahtuu puolentoista tunnin rem-jakson aikana. Rem-jakson aikana silmät liikehtivät nopeasti silmäluomien alla, ja lisäksi hengitys, pulssi sekä ruumiinlämpö ovat epäsäännöllisiä.

Suurin osa
unohtuu nopeasti

Herättyään ihminen unohtaa unestaan noin puolet ensimmäisen viiden minuutin aikana ja kymmenen minuutin kuluttua jopa 90 prosenttia on poistunut ihmisen muistista. Unen kohokohdat voivat säilyä muistoissamme vaikka kuinka pitkään, koska niitä ihminen ajattelee helposti herättyään.

Toiset ajattelevat unia enemmänkin hengelliseltä kantilta, jossa esiin astuvat esimerkiksi ruumiista irtautuminen ja enneunet. Teorioita ja tutkimuksia löytyy jos jonkinlaisia pitäen tämän arkisen ja jokaöisen ilmiön edelleen mysteerinä.

Aivojen tapa käsitellä
tunnetiloja ja stressiä

Unet voivat olla aivojen tapa purkaa edellisenä päivänä kerääntynyttä dataa tai käsitellä tämänhetkisiä tunnetiloja ja stressiä. Unessa saattaa esiintyä tuttuja tai tuntemattomilta vaikuttavia kasvoja, mutta kaikki kasvonpiirteet ovat ihmisten muistipankista, jota unet käyttävät hyväkseen.

Ihmisen nukkuessa aivoissa on enemmän toimintaa kuin ihmisen valveilla ollessa.


Voisi myös luulla, että ihmisen nukkuessa ja kehon levätessä aivotkin lepäisivät, mutta näin ei ole. Ihmisen nukkuessa aivoissa on enemmän toimintaa kuin ihmisen valveilla ollessa ja tämä voi johtua täysin siitä, kun kehomme lepäävät, aivomme käsittelevät edellisen päivän tapahtumia.