Pitääkö näyttää täydelliseltä?

Kaikkien pitää näyttää täydellisiltä. Mutta mikä edes on täydellinen? Onko sille edes määritystä? Näin pohtii varmasti moni nuori tai vanhempikin. Nykymaailmassa täydellinen on kauneusihanteen mukainen ihminen. Kaikkien pitäisi olla laihoja mutta lihaksikkaita ja urheilullisia, mutta eiväthän kaikki vaan voi näyttää samalta. Kauneus on katsojan silmissä, mikä tarkoittaa, että jonkun mielestä olet maailman kaunein tai komein, mutta joku voi yhtä hyvin pitää sinua rumana. Jokainen on kaunis omana itsenään.

Onko järkevää lähteä muuttamaan itseään? Mieti, mitä sitten kun kauneusihanne muuttuukin aivan toisenlaiseksi. Kenenkään ei pitäisi vähätellä itseään, sillä jokainen on erilainen. Jopa identtiset sisarukset ovat erilaisia. Ei erilaisuus tee ihmisestä huonoa, vaan päinvastoin ainutlaatuisen. Tutkimusten mukaan jopa päiväkoti-ikäisetkin arvostelevat toisten ulkonäköjä. Anteeksi, mutta voisiko joku selventää mihin tämä maailma on menossa!

Sosiaalinen media on usein syy ulkonäköpaineisiin. Valtakunnallinen tutkimustulos osoittaa, että 12-19 -vuotiaista tytöistä yli puolella on sosiaaliseen mediaan pohjautuvia ulkonäköpaineita. Sosiaalisessa mediassa naiset ovat laihoja mutta muodokkaita ja miehet komeita lihaskimppuja. Miettiikö kukaan oikeasti kuinka aitoja nämä kuvat ovat? Satummeko koskaan ajattelemaan kuinka muokattu on lehden kannessa poseeraavan mallin vartalo?

Tiedän erittäin hyvin itse ulkonäköpaineiden läpikäyneenä, miltä tuo tuntuu. Aina on tunne, ettei kukaan ymmärrä, vaikka todellisuudessa monet käyvät tai ovat käyneet läpi samaa asiaa. Mielestäni ongelmaan ei ole varsinaista ratkaisua. Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja omalaatuisia. Jokin asia, joka toimii toiselle, ei siis välttämättä auta sinua yhtään. Omalla kohdallani kavereille kaiken pahan vuodattaminen ja heidän avunsa ja tukensa saaminen auttoivat pääsemään yli. Vaikka sillä hetkellä tuntuu, ettei mikään koskaan muutu tai auta, asiat kuitenkin juurtuvat mieliimme ja lopulta vaikuttavat toimintaamme ja ajattelutapaamme. Ei tietenkään tarkoita, että on ylimielinen, jos on tyytyväinen omaan ulkonäköönsä. Ylimielisyyden puolelle menee vasta, kun pitää itseään parempana, kauniimpana, komeampana, älykkäämpänä tai muodikkaampana kuin muut. Itseä saa ja pitääkin pitää edellä mainittuina asioina, mutta ei saa mennä liian pitkälle.

Loppuen lopuksi kaikki varmasti kokevat jonkinlaisia ulkonäköpaineita elämänsä aikana. Ulkonäköpaineet ovat tulleet kauan sitten ja nähtävästi jäädäkseen. Et luultavammin tule elämässäsi välttymään ulkonäköpaineilta, mutta kun kohtaat ne, anna ystäviesi, perheesi ja muiden lähelläsi auttaa. On olemassa myös ammattilaisia, jotka osaavat auttaa sinua oikeasti. Muistakaa ettei missään nimessä ole noloa kertoa vanhemmille huolistaan. He ovat sinut luoneet ja ovat täällä maailmassa sinua varten!