Nuuskaa huuleen?

Nuuska on tupakkatuote, jonka käyttö voi aiheuttaa sairauksia ja huonontaa urheilusuorituksia.
Nuuska on tupakkatuote, jonka käyttö voi aiheuttaa sairauksia ja huonontaa urheilusuorituksia.

 

Nuuska on tupakasta valmistettu tupakkatuote. Nuuska koostuu jauhetusta tupakasta, johon on lisätty muun muassa vettä, suolaa, maku- ja säilöntäaineita.  Se sisältää noin 2 500 erilaista ainetta, joista 28 on tunnistettu syöpää aiheuttaviksi. Suomessa käytettävä nuuska on pääosin ruotsalaista nuuskaa, jota käytetään annospusseina tai irtonuuskana ikenen ja ylähuulen välissä. Suussa käytettävän nuuskan kaltaisia tuotteita ovat myös nenänuuska ja purutupakka.

Nuuskan maahantuonnista 3 vuotta vankeutta

Iltasanomat kirjoitti 27-vuotiaasta miehestä, joka toi 2000 kilogrammaa nuuskaa Suomeen, vaikka sallittu määrä on vain yhden kilogramman verran. Hän sai kolmen vuoden vankeustuomion, ja katsottiin, että hän olisi kiertänyt veroja 720 000 euron edestä. Nuuskan myymisellä tienaa hyvin rahaa Suomessa, mutta se ei kannata, koska jos siitä jää kiinni, sakot ovat erittäin suuret ja lisäksi voi tulla vankeustuomio – kuten tässä tapauksessa. Paljon pienemmistäkin määristä tulee tuntuvat sakot, joten on aina suuri riski tuoda Suomeen nuuskaa yli sallitun määrän. Tulli ja poliisi ovat erittäin tarkkoja nuuskan suhteen, kun Ruotsista tullaan Suomen puolelle. Tosin kyllä aina joku saa tuotua paljon nuuskaa Suomen puolelle ja siten suomalaisten huuleen.

Nuuskan käytön haitat

Nuuskaaminen ei tupakoinnin tavoin vaikuta keuhkojen terveyteen, eikä siitä aiheudu haittaa muille paikallaolijoille kuten passiivisesta tupakoinnista. Ruotsalainen nuuska saattaa lisätä haima-, ruokatorvi- ja mahasyövän riskiä. Lisäksi nuuskan sisältämä nikotiini nostaa verenpainetta ja voi pitkään käytettynä lisätä riskiä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille. Nikotiinin vaikutuksesta haavojen paraneminen voi hidastua sekä sivuoireina voi ilmetä unettomuutta, päänsärkyä ja hikoilua.

Nuuskaaminen antaa vastustajalle tasoitusta

Nuuska on yleistä urheilussa esimerkiksi jääkiekossa. Jääkiekossa on tullut vähän niin kuin stereotypiaksi se, että jos harrastaa jääkiekkoa, käyttää nuuskaa. Se ei aina ole näin, vaikka se yleistä onkin jääkiekon parissa. Luulisin, että tämä stereotypia ja ennakkoluulot jääkiekkoilijasta saa monet ajattelemaan, että kun harrastan jääkiekkoa, on imettävä nuuskaa. Joukkueen sisäisessä piirissä kuten monessa muussakin lajissa on, jos pari käyttää nuuskaa siihen menee muutkin helposti mukaan joukkueessa. Nuuskassa on kumminkin haittavaikutuksia urheilusuoritukseen, vaikka sitä ei itse huomaisi. Nuuska supistaa verisuonia, joten veri kulkee kehossa hitaammin ja se vaikuttaa lihasten palautumiseen. Riski lihasvammoihin lisääntyy, kun lihakset eivät saa tarpeeksi happea. Proteiini kulkee juuri tämän takia lihaksiin huonommin ja vaikuttaa lihasten kasvuun, vaikka treenaisi paljon ja söisi tarpeeksi proteiinia.

Nuuskan käyttäjien kokemuksia

Miltä nuuskaaminen tuntuu?

"Se miltä nuuskaaminen tuntuu, riippuu paljon siitä,  minkälaista nuuskaa käyttää koska eri nuuskissa on eri nikotiinipitoisuudet jotka vaikuttavat asiaan aika paljonkin. Esim. vanhempien nuuskankäyttäjien suosiossa olevassa nuuskalaadussa voi olla nikotiinia 8mg/g; eräässä nuorempien suosiossa olevassa tuotemerkissä on 22mg/g, joka tuntuu jo päässä. Miedosta nuuuskasta saa vain rauhallisen olon, mutta vahva nuuska saattaa aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen, josta voi aiheutua pahoinvointia, oksettaa ja heikoitusta. Nämä kaikki tiedot on omasta kokemuksesta, mutta käyttökokemukset vaihtelevat eri henkilöillä tietenkin, joten ei tarvitse olettaa samoja tuntemuksia."

Näin lopetat nuuskan käytön

"Parhaiten nuuskan käytön lopettaminen onnistuu, kun valmistaudut hyvin. Vähentämällä nuuskan käyttöä asteittain ennen lopullista lopettamista, selviät helpommalla myös vieroitusoireista. Vieroitusoireet voivat kestää muutamista päivistä useisiin viikkoihin. Todennäköisesti saat joitakin seuraavista oireista: levottomuus, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet, heikentynyt stressin sietokyky, unettomuus tai päänsärky. Voit helpottaa vieroitusoireitasi liikkumalla, syömällä terveellisesti ja nukkumalla riittävästi."

Miksi käytän nuuskaa?

"Nuuskaa käyttää, koska on jäänyt koukkuun nuuskaan ja tullut riippuvaiseksi nikotiinista. Nuuskasta saa hyvän, rennon ja rauhallisen olotilan, joka tuntuu erittäin hyvältä. Uteliaisuus ja mielenkiinto ovat olleet varmasti yksiä syitä siihen, miksi olen alkanut nuuskaamaan. Ne, jotka polttavat tupakkaa, yrittävät päästä siitä eroon nuuskan avulla, koska kuvittelevat sen olevan terveellisempää. Osa saattaa myös siksi käyttää nuuskaa, koska se ei haise tai näy samalla tavalla kuin tupakka, joka haisee. Toki jotkut varmasti ovat alkaneet nuuskaamaan, koska heidän esikuvansa käyttävät nuuskaa. Minä käytän sitä vieläkin, koska olen käyttänyt sitä kauan ja siitä on todella vaikeaa päästä eroon. Käytän nuuskaa myös siksi, koska sitä on helppo saada, kun se on yhden puhelin soiton päässä. "

Näin lopetin nuuskan #1

"Nuuskan lopettaminen on ollut minulle vaikea haaste mieleni kanssa, koska en itse sitä halunnut, mutta oli pakko lopettaa lääketieteellisistä syistä. Ensimmäiseksi lopetin kokonaan nuuskan ostamisen ja koitin imeä nuuskaa niin vähän kuin mahdollista. Tyydytin nuuskanhimoni purkkaa jauhamalla, makeisilla ja aktiviteeteillä. Minulla niin sanotut niksat, olivat tällaiset. Päänsärkyä, vitutusta, levottomuutta, keskittymisvaikeuksia ja mielihalua nuuskaa kohtaan ja totta kai tottumus, jos jonkun aktiviteetin kanssa tai jälkeen on tottunut laittamaan nuuskapussin huuleen, niin tulee olemaan vaikeata olla ilman nuuskaa esim. ruuan jälkeen tai pelatessa pleikkaria. Nuuskan lopettamista vaikeutti se, kun nuuskaa käytetään kaveripiirissä ja koulussa paljon, se teki lopettamisesta haastavampaa. Vaikka olen onnistunut lopettamaan ja olen ollut kuukauden ilman nuuskaa, mietin vieläkin miltä nuuska tuntui ja haluan laittaa sen pussin huuleen, mutta pitää vaan jaksaa sanoa ei, jos tarjotaan. Myös rahaa säästyy, kun lopettaa."

Näin lopetin nuuskan #2

"Aloitin nuuskaamisen neljä vuotta sitten, mutta nyt kolme viikkoa sitten, päätin että on aika lopettaa nuuskan käyttö, koska siihen kuluu niin paljon rahaa ja se huonontaa terveyttä. Aloitin lopettamisen Zonnic mintillä, joka on vähän sama asia kuin nikotiinipurukumit mutta eri muodossa; se auttoi todella paljon lopettamisessa. Se auttoi siinä mielessä, että se siirsi nikotiininhimoa myöhemmälle ja rupesi vähentämään nikotiininhimoa, mutta kyllä on tullut otettua muutama pussi lopettamisen aikana, ja se prosessi on vieläkin käynnissä, enkä ole vielä päässyt 100 % yli nuuskasta. Lopettaminen on kannattavaa: siinä säästää todella paljon rahaa. Monet luulevat,  että se on hirveätä päänsärkyä, mutta loppujen lopuksi on itsestä kiinni, kuinka helppoa lopettaminen on."