Muoti-ilmiönä terveysriski

Pyöräilen kotiin päin ja huomaan kauppakeskus Zeppeliinin pihalla nuoria, ehkä 1416-vuotiaita poikia, jotka selvästi laittavat huuleensa jotain. Menen ripeästi heidän ohitseen ja mietin vain, miksi he haluavat pilata terveytensä. Seuraavaksi, kun pääsen kotiin, katson puhelintani ja luen minulle tulleet viestit. Yksi viesteistä on kaveriltani, joka kysyy, haluaisinko ostaa Odens-purkin. Silloin tajuan asian vakavuuden.   

Nykyään nuuskan käytöstä on tullut ongelma nuorten keskuudessa. Yhä useampi kärsii nikotiiniriippuvuudesta ja nuuskan myyminen nuorten kesken on yleistynyt. Jopa noin 12 prosenttia 16-vuotiaista ja noin 17 prosenttia 18-vuotiaista pojista käyttää nuuskaa päivittäin. Kouluissa myydään ja käytetään nuuskaa opettajien huomaamatta ja vanhemmatkaan eivät tiedä nuuskan hallussapidosta. Nuuskan käyttö alkaa yleensä yhdestä kokeilukerrasta. Kaveriporukan painostus ja halu olla "cool" ovat yleisimpiä syitä tähän typeryyteen. Myös joissakin urheiluseuroissa nuuskan käyttö on yleistä. 

Itse olen täysin nuuskan käyttöä vastaan. Mielestäni kenenkään ei kannattaisi olla nuuskan puolella. Se aiheuttaa limakalvonvaurioita, hampaiden värjäytymistä ja jopa pitkällä käytöllä suusyöpää. Nuuskaa pidetään trendikkäänä muoti-ilmiönä ja miehekkäänä päihteenä, mutta myös tyttöjen keskuudessa käyttäminen yleistyy koko ajan. Uskon, että nuoret eivät tiedä niin paljon nuuskan haitoista, joten sitä pidetään vaarattomana. Käyttö on myös melko huomaamatonta, eli kiinnijäämisen riski on pienempi. 

Valitettavasti mielestäni tilanne on se, että asialle ei ole tehtävissä juurikaan mitään. Nuoret itse päättävät kokeilla nuuskaa, eivätkä vanhemmat voi koko ajan vahtia lastensa tekoja. Toivoisin kyllä, että muun muassa kouluissa ja kotona puhuttaisiin enemmän nuuskan ja muiden päihteiden vaaroista. En tiedä, mikä siinä on, kun jatkuvasti käyttö yleistyy, vaikka olenkin melko varma, että nuoret kuulevat toinen toisiltaan vakavia seurauksia sisältäviä kokemuksia. Esimerkiksi muutama kaverini on joutunut sairaalaan yhden käyttökerran jälkeen, mutta silti yhä useampi tästä kaveriporukasta alkoi kokeilemaan nuuskaa.  

Suositukseni on, että nuoret välittäisivät enemmän itsestään ja suojaisivat terveyttään eivätkä altistuisi nuuskalle tai millekään muulle typerälle päihteelle.