Mausteilla peitettiin alun perin pilaantuneen ruuan maku

Kourallinen pippuria vastasi arvoltaan ennen miehen vuoden palkkaa.
Kourallinen pippuria vastasi arvoltaan ennen miehen vuoden palkkaa.

Voitko kuvitella ruokasi ilman suolaa? Entä miltä maistuisi pihvi ilman pippuria? Mausteet ovat tärkeitä ruuan maun ja sen säilyvyyden kannalta.

Mausteita käytettiin alun perin Euroopassa pitkillä merimatkoilla, jotta ruoka säilyisi pidempään ja ruuasta peitettäisiin pilaantunut ja paha maku. Mausteista ei tiedetty kunnolla, joten niiden arvo oli korkea. Kourallinen pippuria pystyi olemaan miehen koko vuoden palkan arvoinen.

Mausteiden vallankumous alkoi siitä, kun arabit toivat Eurooppaan eksoottiset ja herkulliset mausteet. Huomatessaan niiden suosion, he alkoivat salata, mistä niitä pystyisi hankkimaan. Lopulta Aasia löydettiin, ja samalla saatiin selville mausteiden alkuperä. Ison laivaston omaavat maat alkoivat kuljettaa mausteita Intiasta Eurooppaan. Mausteiden hinta laski ja suosio nousi. Amerikan löytyessä löydettiin muun muassa chili ja maustepippuri.

Nuoret tyytyvät
pikaruokaan?

Nykyään mausteiden käyttö on hieman erilaista. Nuorten keskuudessa mausteiden käyttö on vähäistä, sillä moni ei tunnu käyttävän aikaa ruuan tekemiseen, vaan ruoka haetaan pikaruokaloista. Toisaalta aikuisten keskuudessa mausteiden käyttö on monipuolisempaa, sillä he haluavat tuoda pöytään makuja eri puolilta maailmaa.

Monissa maissa suositaan eri mausteita niiden saatavuuden perusteella. Esimerkiksi Aasiassa käytetään monia eri mausteita, koska niiden saatavuus on suuri toisin kuin Suomessa, jossa mausteiden saanti on niukempaa. Nykyään Suomeenkin kuljetetaan monia mausteita eri puolilta maailmaan tilaustyönä, ja tuntuu, että kaupoista löytyy mausteita, joista ei ole koskaan kuullutkaan.

Maailmalla tunnetuimmat mausteet ovat tietenkin suola ja pippuri, joita tuntuu löytyvän aina hienoista ravintoloista kotikaappiin saakka. Kokemattomille ruokien maustajille nämä ovatkin turvallinen tapa maustaa ruokia.

Elämäsi aikana tulet oppimaan, mitkä mausteet sopivat kunkin ruuan kanssa esimerkiksi sukulaisten tai jopa kavereiden kautta.