Masentunut nuori toivoo paranevansa läheistensä takia

Masennuksen oireet ja hoitokeinot vaihtelevat henkilöstä riippuen.
Masennuksen oireet ja hoitokeinot vaihtelevat henkilöstä riippuen.
Masennus voi kätkeytyä monenlaisten oireiden ja vaivojen taakse ja saattaa siksi jäädä kokonaan huomaamatta.”

 
Masennuksen oireita ovat muun muassa masentunut mieliala, mielihyvän menetys, uupumus, itseluottamuksen tai itsearvostuksen menetys, kohtuuton itsekritiikki ja syyllisyydentunne, toistuvat kuolemaan liittyvät ajatukset tai itsetuhoinen käytös, päättämättömyyden ja keskittymiskyvyttömyyden tunne, psykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyys, unihäiriö ja ruokahalun ja painon muutos.

Nimettömänä pysyttelevä nuori, jota haastattelimme, on kokenut, mitä edellä mainittujen sanojen taakse oikeasti kätkeytyy. Hänen masennuksensa oli pahimmillaan syys–marraskuussa 2016. Hänellä on esiintynyt itsetuhoisuutta, unettomuutta, ruokahalun heikentymistä, itseluottamuksen menetystä ja keskittymisvaikeuksia.
"Olen käynyt psykologilla ja saanut läkkeet. Masennus on sairautena suoraan sanottuna ihan perseestä."

Haastattelemamme nuori ei osaa ajatella tai toivoa mitään erityistä tulevaisuudelta, mutta hän toivoisi läheistensä vuoksi paranevansa. 

Lääkkeet tehoavat
henkilöstä riippuen

Masennukseen on olemassa lääkkeitä, jotka eroavat toisistaan haittavaikutuksiltaan ja teholtaan. Masennusta voidaan hoitaa myös psykiatrien käynneillä ja luonnollisilla hoitokeinoilla.

Lääkkeillä estetään serotoniinin takaisinottoja, joka helpottaa masennuksen oireita. Serotoniini on kudoshormooni sekä välittäjäaine. Jos serotoniinia erittyy liikaa, siitä voi seurata muun muassa masennusta ja erilaisia mielialasairauksia.

Masennuslääkkeiden teho ja vaikutus vaihtelee potilaasta riippuen. Lääkärillä on vastuu antaa potilaalle sopivin lääke.