Kunpa näyttäisin Kylie Jenneriltä

Mistä nuorten ulkonköpaineet johtuvat?
Mistä nuorten ulkonköpaineet johtuvat?

Sosiaalinen media ja Disney-elokuvat syy nuorten ulkonäköpaineisiin? 

Katson peiliin ja huokaisen. Kehoni näyttää 7-vuotiaan lapsen keholta, enkä tunnistaisi itseäni naiseksi. Sivulta katsottua olen suora kuin lauta ja hiukseni ovat ohuet ja pörröiset. Menen pöytäni ääreen istumaan ja katson mahamakkaroitani. En viitsi koskaan käyttää lyhyitä tai ihonmyötäisiä paitoja, enkä varsinkaan kesällä mennä uimaan. Alan meikkaamaan, niin kuin ammattilaiset ohjeistavat tekemään ja katson mallia reality-tähden Kylie Jennerin kuvasta. Minulla on tapana iltaisin ennen nukkumaanmenoa toivoa jotain. Ennen toivoin saavani uuden barbin, mutta nykyään toivon näyttäväni Kylie Jenneriltä, hän on täydellinen. Aamulla syön banaanin ja proteiinipatukan ja alan tekemään kyykkyjä ja vatsalihaksia. Pystyn juuri ja juuri kävelemään kouluun aamuisin treenin jälkeen. Välitunnit vietän koulussa Instagramia selaillen. 

Nuorten ulkonäköpaineet ovat asia, jonka moni nuori kokee jossain vaiheessa nuoruuttaan. 12-15-vuotiaista suomalaistytöistä 75 prosenttia kokee tyytymättömyyttä omaa kehoaan kohtaan ja 16-19-vuotiaista jopa 93 prosenttia. Peiliin katsoessa näkee vain ruman ja "epätäydellisen" hahmon, joka tuijottaa tyhjällä katseella. Ulkonäköpaineet voivat aiheuttaa myös monia sairauksia ja pakkomielteitä, esimerkiksi anoreksiaa tai pakkomiellettä liikuntaan. 

Sosiaalisen median mukana nuorten ulkonäköpaineet kasvavat entisestään julkkisten jakaessa kuvia, joita on muokattu niin, että kasvotusten niitä ei tunnistaisi samaksi henkilöksi. Sosiaalisen median tähdet jakavat itsestään kuvia, joita ammattilaiset ovat ottaneet ja käsitelleet. Päällään heillä on kalliita eri vaatebrändien vaatteita ja meikkigurut ovat meikanneet heidät ja kampaajat laittaneet hiukset. Hintaa tuollaiselle kertyy kerralta jopa satojatuhansia euroja! Mielestäni juuri sosiaalinen media lisää nuorten ulkonäköpaineita ja itse pyrin jakamaan mahdollisimman realistisia kuvia itsestäni ilman muokkauksia. 

Mietin myös syitä, miksi jo hyvin nuorilla on ulkonäköpaineita ja tajusin, että jo pienenä meille on asetettu malleja miltä näyttää. Disneyn prinsessaelokuvissa tyttöjen ja naisten vyötäröt ovat kapeampia mitä heidän kaulansa! Myös miesten hartiat ovat lihaksikkaat ja leveät. Kaikkien iho on puhdas ja sileä ja hiukset pitkät, tuuheat ja kiiltävät. Päähenkilö näyttää hyvältä tapahtui mitä tahansa. Jopa raakamaiset kuolemat, kaatumiset ja itkeminen saadaan näyttämään jumalaiselta. 

Nykyään ollaan päästy siihen pisteeseen, että lastenohjelmat alkavat olla realistisempia, eikä tällöin lapsien päähän kylvetä, miltä kuuluu näyttää jo nuorena. Myöskään sosiaalinen media ei ehkä ole enää niin iso juttu ja tulevaisuuden nuorien ulkonäköpaineet vähenevät, jolloin jokainen saa näyttää ja olla mitä haluaa, huolehtimatta siitä, mitä joku muu ajattelee.