Kuka määrää, miltä juuri sinun kuuluisi näyttää?

Ulkonäköpaineet vaikuttavat varsinkin nuorten jokapäiväiseen elämään. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa näkyvät epärealistiset kauneusihanteet väittävät, että meidän ihmisten kuuluisi olla todella lihaksikkaita tai anorektisen laihoja. Mutta miksi sinun täytyisi näyttää samalta? 

Itsensä vertaaminen muihin ei ole oikein. Kun katsoo peiliin, etsii niitä huonoja puolia ja asioita, joita kuuluisi parantaa, asioita, jotka ovat kauniimpia tai paremman näköisiä jollain toisella. Harvemmin sitä miettii omia hyviä puoliaan nähdessään kasvonsa peilistä, vaikka juuri niitä positiivisia asioita ihmisten kuuluisi huomioida. 

Usein ihmetellään, kuinka nuorten itsetunto on niin huono, vaikka ensin mediassa esitellään juuri laihduttaneita tai kauneusleikkauksissa käyneitä täydellisiksi luokiteltuja tai sosiaalisen median muokattuja kuvia julkisuuden henkilöistä. Ihmiset tuovat mieluummin omat parhaimmat piirteensä esille sen sijaan, että toisivat myös muiden nähtäville niitä asioita, joihin eivät ole itse niin tyytyväisiä. 

Esimerkiksi elokuvissa ja tv-sarjoissa olevat näyttelijät antavat kuvan, että vaikkapa ihon kuuluisi olla täysin siisti ja virheetön ja hiusten sileät ja hyväkuntoiset. Oikeastihan heidän kasvonsa on meikattu ja hiuksensa laitettu, mutta koska me emme näe lavasteiden taakse, se antaa erityisesti nuorille paineita näyttää samalta, yhtä "täydelliseltä".  

Jokaisen pitäisi oppia huomaamaan omat hyvät puolensa siinä missä muidenkin positiiviset puolet. Meidän kuuluisi antaa niiden huonompien asioiden olla ja keskittyä positiivisiin asioihin itsessämme ja muissa. Kuitenkin se, että me ihmiset olemme erinäköisiä, on tärkeää. Ulkonäköpaineet ovat ongelma, jota ei varmasti saada ihan heti ratkaistua, mutta auttaisi paljon, jos ihmiset eivät olisi niin pinnallisia. Jos oppisimme näkemään positiivista myös niissä huonoissa asioissa, ulkonäköpaineet vähenisivät ja jokainen voisi olla rohkeammin oma itsensä.