Adidas-verkkarit, Nike-pussukat ja bombertakit – muoti-ilmiöt tulevat julkkisten kautta

Nuorten keskuudessa näkyvät muoti-ilmiöt ovat usein mitä erikoisempia, ja niitä on hyvin vaikea ennustaa.
Nuorten keskuudessa näkyvät muoti-ilmiöt ovat usein mitä erikoisempia, ja niitä on hyvin vaikea ennustaa.

Monet muoti-ilmiöt tulevat julkkisten kautta. Muoti-ilmiöitä haetaan myös menneisyydestä. Nykyään somen takia myös muotibloggaajien asuvalinnoilla on suuri merkitys. Muoti-ilmiöt vaihtuvat nykyään hyvinkin äkkiä, koska somen kautta uudet muotivillitykset leviävät valon nopeudella.

Monet julkkikset ovat muodin huipulla, ja heitä seurataan somessa hyvin aktiivisesti. Muun muassa Kylie Jenneriä seuraa Instagramissa 105 miljoonaa ihmistä, ja hänen asukuvistaan otetaan paljon inspiraatiota omaan pukeutumiseen. Suomalaisen laulajan Evelinan Instagramin sisältö koostuu hyvin suurelta osin asukuvista, ja hän on tyyli-ikoni monille suomalaisille nuorille.

Usein julkisuuden henkilöiden tyyli on kuitenkin hyvin rohkeaa, ja kun muoti-ilmiöt siirtyvät suurten massojen käyttöön, ne ovat usein hieman hillitympiä. Nuoret haluavat seurata julkkisten muotia, koska julkkikset ovat usein muodin edelläkävijöitä. Julkkisten kautta muotiin ovat tulleet muun muassa erilaiset merkit, kuten Adidas ja Puma.

Usein muotia ei keksitä täysin tyhjästä, vaan muoti-ilmiöt tulevat aikaisemmilta vuosikymmeniltä, ehkä vain hieman muuttuneina. Vanhemmat sitten kauhistelevat, miten joku hirvitys on voitu tuoda takaisin pinnalle! Tällä hetkellä moni muoti-ilmiö tulevat nuorten keskuuteen 80- tai 90-luvulta. Kirkkaat värit kuten oranssi tai keltainen ja off-shoulder-malliset paidat tulevat näiltä ajoilta. Myös hyvin näkyvästi pinnalle palanneet bombertakit eli lentäjäntakit ovat olleet muodissa myös 90-luvulla.

Muoti-ilmiöt siis tulevat usein julkisuuden hekilöiltä tai vanhoilta vuosikymmeniltä, mutta emme voi koskaan täysin tietää, mistä seuraava muoti-ilmiö pomppaa pinnalle. Tämä on varmasti yksi syy, miksi muotia on niin kiinnostava seurata. Loppujen lopuksi tärkeintä on pukeutua oman maun mukaan, eikä lähteä miellyttämään muita.