Someaikana syntyneet alakoululaiset ovat medialukutaitoisia

Minulla ei ole esittää vedenpitävää tutkimustulosta, mutta kerron luokkavierailuilla syntyneen oman havaintoni: someaikana syntyneet alakoululaiset ovat lähes poikkeuksetta todella medialukutaitoisia. Heillä on lapsenrohkeus kyseenalaistaa ja heistä jokainen on ehtinyt törmätä jo monta kertaa höpöhöpöjuttuihin. "Tieto pitää tarkistaa aina vähintään kahdesta eri paikasta", neljäsluokkalainen tyttö opasti minua lähdekriittisyyden maailmaan pari viikkoa sitten.

Alakoululaiset ovat eläneet vain tässä maailmassa, jossa tietotulva on valtava. Parhaimmatkaan vanhemmat, opettajat tai muut aikuiset eivät voi suojella heitä kännyköiden ja muiden päätteiden kautta lastenhuoneisiin työntyvästä informaatiosta. Mutta lapset ovat hyvin hereillä ja itse asiassa heillä on mielestäni oikeus tietää ikävistä ja vaikeistakin asioista.

Sain tästä hyvän muistutuksen eilen, kun jäin miettimään MTV Uutisten Instagramiin päivittämää uutista ja uutisen kuvaparista syntynyttä mielikuvaa. Uutinen kertoi Pohjois-Korean viimeisimmästä ohjuskokeesta. Vierekkäin olevissa kuvissa oli ohjus sekä leveästi hymyilevä, suljetun valtion johtaja Kim Jong-un. Mietin pitkään, miksi kuvapari aiheutti minussa niin voimakkaita tunteita. Lopulta päädyin siihen, että hymy ja ydinase eivät sovi millään tavalla samaan kuvaan.

Pohjois-Korean johtajasta Kim Jong-unista leviää hymykuvia ydinkoeuutisten yhteydessä.

 

 

 

 

Hetken aikaa olin huolissani, mitä kuvan näkevät lapset siitä ajattelevat. Ystäväni kysyi 11-vuotiaalta tyttäreltään, mitä kuvapari toi hänelle mieleen otsikolla "Pohjois-Korea teki ohjuskokeen". Tyttö vastasi viipymättä, että "tuon ukkelin ilmeen perusteella ohjuskoe ilmeisesti onnistui". Lapsi ei vaikuttanut huolestuneelta tai pelokkaalta.

Toimittaja-kaverini sivisti minua, että tässä yhteydessä julkaistavien kuvien kuvateksti menee yleensä tyyliin "Kim Jong-un reagoi onnistuneen ohjuskokeen jälkeen..." eli 11-vuotias espoolainen oli enemmän kuin hyvin jäljillä.

MTV Uutiset kertoi Instagram-jutussaan asiaan kuuluvasti, että kuvat ovat Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n, ja ne on otettu aiempien kokeiden yhteydessä. Valtio haluaa selvästi yhdistää viestinnässään leveän hymyn ja ydinsodalla pelottelun.

Onneksi ainakin osa medialukutaitoa reaalielämässä koko ajan harjoittelevista lapsista ja nuorista näkee asioiden taakse paremmin kuin me aikuiset uskommekaan. Suomessa kasvaa sukupolvi, jota on yhä vaikeampi naruttaa tai johtaa harhaan. Hyvä lapset!

PS. Meidän juttu -lehden edellisessä kyselyssä kysyttiin lapsen viikon kunniaksi, mitä lasten oikeuksia pidätte kaikista tärkeimpinä. Äänistä 80 prosenttia (41 kappaletta) meni koulutukselle. Tasa-arvoa piti tärkeimpänä 12 prosenttia, turvallisuutta kuusi prosenttia ja terveyttä kaksi prosenttia vastaajista.