Jokainen voi vaikuttaa omaan asenteeseensa

Tänään ja tällä viikolla keskustellaan lasten oikeuksista.
Tänään ja tällä viikolla keskustellaan lasten oikeuksista.

Tänään ja tällä viikolla vietetään lasten oikeuksien päivää ja viikkoa. Tapahtumalla juhlistetaan YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta, joka hyväksyttiin vuonna 1989. Suomessa sopimus sai lainvoiman 1991.

Sopimus korostaa lapsen roolia aktiivisena toimijana niin oikeuksiensa edistämisessä ja toteuttamisessa kuin valvonnassakin. Keskeistä on myös evätä kaikenlainen syrjintä. Tämän vuoden teemana on tasavertaisuus. Sopimus velvoittaa noudattamaan lapsen etua kaikissa lapsia koskevissa viranomaisten toimissa ja päätöksissä. Sopimuksella halutaan taata lapsen fyysinen, psyykkinen, hengellinen, moraalinen ja sosiaalinen kehitys.

Sanat ja pyrkimykset ovat kauniita, mutta ne eivät valitettavasti takaa kaikille alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille onnellista ja hyvää elämää. Maailmassa on pahoja ihmisiä ja pahoja asioita tapahtuu. Pelkästään Suomessa on noin 18 000 lasta, jotka eivät voi syystä tai toisesta asua omassa kodissaan, omien vanhempiensa kanssa. Suurin osa, ellei kaikki lapset ja nuoret tietävät, miltä tuntuu tulla syrjityksi ja jäädä ulkopuoliseksi. Lasten oikeudet eivät toteudu itsestään. Laillisten sopimusten lisäksi tarvitaan toimintaa ja tekoja.

Onneksi meillä Suomessakin on valtava määrä aikuisia, jotka tekevät erilaisissa olosuhteissa kaikkensa lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen. Haluan nostaa esille opettajat, jotka tekevät tärkeää työtä eri puolella Suomea. Olen käynyt tänä vuonna lukemattomissa kouluissa ja luokissa ja tavannut kasvokkain yli 1000 lasta. Olen nähnyt, miten esimerkiksi kunnan rahatilanne tai asuinalueen väestönkehitys vaikuttavat koulun ja opettajan toimintamahdollisuuksiin.

Aina olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset, mutta olen nähnyt myös sen, miten pienestä lapsi tai nuori tulee onnelliseksi. Yksi tämän päivän parhaita asioita, mitä me aikuiset voimme lapsille ja nuorille antaa, on aika ja jakamaton huomio. Se, että kuuntelemme, keskustelemme ja halaamme. Jos joskus asiat tuntuvat liian suurilta, voimme aina vaikuttaa vähintään omaan asenteeseemme.

Uuraisten 7C-luokka tekee tänään uutisia Meidän juttu -lehteen lasten oikeuksista. Haastan kaikki muutkin lapset ja nuoret tekemään juttuja teitä kiinnostavista asioista erityisesti nyt lasten oikeuksien viikolla. Tervetuloa mukaan Meidän jutun toimitukseen!