Kuntien ja kaupunkien vaikuttajat esille

Olen kotoisin pienen kaupungin pienestä kylästä. Jo lapsena ymmärsin, että kylässä asuu henkilöitä, joita ei kutsuta heidän omilla nimillään, vaan kotoisilla lempinimillä. Oli pikku-Eskoa, Helena-opea ja mylläri-Paavoa. Heillä kaikilla oli omat, vahvat roolinsa ja kun etsittiin tietoa heidän vahvuusalueeltaan, jokainen tiesi, keneen ottaa yhteyttä.

Muistan erityisesti Heikin, joka oli niin sanottu näkymätön puuhamies kylällä. Hän toimi aktiivisesti kyläyhdistyksessä, mutta useimmiten taustalla. Nikkaroi paikkoja, järjesti tapahtumia ja teki kylälehteä. Lista hänen hommistaa on pitkä. Heikki ei pitänyt koskaan meteliä tekemisestään, mutta kyläläisten silmissä hän oli henkilö, jota ilman kotikyläni olisi ollut aivan erilainen. Olin noin 30-vuotias, kun Heikki menehtyi yli 70-vuotiaana. En tuntenut häntä henkilökohtaisesti, enkä ollut asunut kotikylällä enää yli kymmeneen vuoteen, mutta suru-uutinen satutti. Kyläperheen tärkeä palanen oli poissa.

Jokaisen kotikunnassa tai -kylässä on jotain erityistä, hauskaa, koskettavaa, ristiriitaista tai vaikeaa. Jotain tai joku, josta kotikunta tai kylä tunnetaan. Jota ilman kotipaikka ei olisi mitään. Se voi olla ruohonjuuritason vaikuttaja tai niin sanottu hiljainen puuhanainen tai -mies, jota ilman kylä ei olisi sama kylä. Se voi olla aktiivisen seuran järjestämä harrastus tai tapahtuma, vapaapalokunta tai asukkaiden elämää muuttanut poliittinen päätös – mitä vain, mikä kotikylääsi tällä hetkellä pyörittää.

Meidän juttu -lehdessä on meneillään Tee oma juttusi -kilpailu, johon toivotaan juttuja kotikuntasi arjesta. Voitte tehdä vaikkapa tutkivan journalismin jutun kunnallispolitiikan kiemuroista, reportaasin kotihoitopalvelun päivästä tai henkilöhaastattelun nuorisovaltuuston vaikuttajasta.

Lue kilpailusta lisää täältä.