Kuuluuko lapsuus viettää netissä vai pihaleikeissä?

“Nyt se toosa kiinni!” kuului äitini huuto, kun olin hänen mielestään viettänyt liikaa aikaa tietokoneella. Lapset ja nuoret varmasti kuulevat vastaavanlaisia huutoja edelleen. Kiista ruutuajan sopivasta määrästä voi aiheuttaa riitoja vanhempien ja lasten välillä.

Lähes puolet Meidän jutun ruutuaikakyselyyn vastanneista 51 henkilöstä kertoi katsovansa tv:tä ja käyttävänsä nettiä tai puhelinta vain alle tunnin päivässä. Tähän määrään vanhemmat olisivat varmasti tyytyväisiä.

Jos tietokoneen äärellä tai puhelinta räplätessä kuluu sen sijaan tuntikausia päivässä, alkaa vanhemmilla olla huoli.

Elina Nopparin Mobiilimuksut-tutkimuksessa selvisi, että vanhemmat pelkäävät ruudun äärellä käytetyn ajan vievän lapsilta aidon lapsuuden kokemuksen - joka vanhemmille itselleen on tarkoittanut ulkona leikkimistä, kavereiden tapaamista ja harrastuksia.

Vanhempiemme lapsuudessa ei ollut Instagramia, YouTubea saati CS:sää. Digiaikana kasvaneille nuorille taas näiden käyttö arjen lomassa on itsestäänselvää.

Äitini tietokoneelle antama nimitys “toosa” kuvastaa monelle muullekin vanhemmalle varmasti tuttua epätietoisuutta. Internet-ilmiöt tulevat ja menevät hurjaa vauhtia, eivätkä vanhemmat pysy niistä kärryillä. Kun nuoret somettavat ja pelaavat omilla puhelimillaan tai läppäreillä, eivät vanhemmat myöskään enää pysty valvomaan lastensa mediankäyttöä. Mutta ennen kaikkea vanhempia varmasti ihmetyttää, miksi virtuaalinen maailma on niin tärkeä lapsille.

Vanhemmille olisikin hyvä kertoa, mitä puuhaa virtuaalisessa maailmassa. Ehkä pelaat joukkueesi kanssa tavoitteellisesti nettipeliä, tai pidät ahkerasti yhteyttä kavereihisi Snapchatin  kautta. Ulospäin kun saatat vaikuttaa ruutuun uppoutuneelta ja poissaolevalta.

Ennen kaikkea on kuitenkin vanhempien vastuu olla kiinnostunut myös lastensa virtuaalisista tekemisistä. Median käyttö kuuluu nykyään väistämättä lapsuuteen. Kinastelemisen sijaan median käytöstä tulisi puhua perheissä avoimesti – ties vaikka vanhemmat itsekin innostuisivat tubettamaan tai pelaamaan yhdessä lastensa kanssa.