Älä lannistu, jos sinua kiusataan harrastuksesi vuoksi

Emme opi käsittelemään ristiriitoja ja tunteita, jos emme joudu välillä toisen ihmisen kanssa napit vastakkain. Riidoista tulee harvoin hyvä mieli, mutta niitä on mahdoton välttää, sillä on normaalia, ettemme pidä samoista asioista tai ole aina samaa mieltä toistemme kanssa. Hyvät ystävätkin voivat olla eri mieltä ja riidellä joskus.

KiVa Koulu -ohjelman oppaan mukaan tavallinen riitely ei ole kiusaamista, mutta se muuttuu kiusaamiseksi, jos se toistuu usein ja kohdistuu aina samaan henkilöön tai henkilöihin.

Olen tavannut tänä vuonna yli 800 lasta ja nuorta silmästä silmään Meidän juttu -koulukiertueilla. Suurimmaksi osaksi tapaamiset ovat iloisia, mutta joskus lähden luokasta pois hieman haikein mielin. Erään seiskaluokkalaisen sanat jäivät erityisesti mieleeni. Hän kertoi jääneensä kaveripiirinsä ulkopuolelle, sillä luokan muut tytöt harrastavat tanssimista, mutta hän rakastaa autojen korjaamista kotihallissa iltaisin isänsä kaverina. Hieman nuorempi tyttö ei halunnut tulla lapselliseksi leimatusta harrastuksestaan haastatelluksi, koska oli joutunut sen vuoksi jo kiusatuksi.

Kiusaamista ovat kohdanneet myös valitettavan monet keppihevosia harrastavat lapset ja nuoret. Asiasta mainitaan porilaisten Meidän jutun toimittajien tekemässä jutussa "Keppihevosharrastajat kokoontuvat vuosittain lajin suomenmestaruuskisoissa".

Kiusaaminen on paitsi surullista ja väärin, se on myös tyhmää. Oletko tullut ajatelleeksi, että se tyttö tai poika, jota kiusaat harrastuksen vuoksi, saattaa olla tuleva maailmanmestari tai menestynyt yrittäjä? Olisi paljon hienompaa, jos olisit hänen kanssaan hyvä kaveri.

Keppihevosharrastus on siirtynyt seuraavalle tasolle siitä, kun minulla 11-vuotiaana oli sadan keppihevosen talli vanhassa viljamakasiinissa. Keppihevosharrastajille järjestetään omat SM-kisat ja hevosia valmistetaan kankaista, jotka muistuttavat oikeiden hevosten rotumääritelmiä. Keppihevoskauppa käy kuumana varsinkin lajin kisojen yhteydessä ja fiksut harrastajat käärivät itselleen taskurahoja.

Luokkakaveria kannattaa kannustaa, vaikka hänen harrastuksensa kuulostaisi omaan korvaan omituiselta. Siinä samalla oppii itsekin paljon!

 

HAASTE: Vastaa Meidän jutun etusivulla olevaan kysymykseen "Onko sinua kiusattu harrastuksesi vuoksi?" ja kirjoita aiheesta oma kolumni.