Naisjääkiekolle suosiota!

Naiskiekko jää Suomessa miesten jääkiekon varjoon. Miksi? Samasta lajistahan on kyse.
Naiskiekko jää Suomessa miesten jääkiekon varjoon. Miksi? Samasta lajistahan on kyse.

Naiskiekko ei ole vielä tällä hetkellä yhtä suosittua ja samalla taitotasolla kuin miesten jääkiekko, mutta asiat saattavat olla aivan toisin 10 vuoden kuluttua. Vuonna 2007 lisenssin ostaneita nais- ja tyttökiekkoilijoita oli yhteensä 2 500 ja vuonna 2014 heitä oli jo 6 252!

Tällä hetkellä kuitenkin naiskiekko on aivan liian aliarvostettua. Naiskiekossakin on sm-liiga, vaikka sitä ei moni jääkiekkoa seuraamaton tiedä. Miehet saavat liigassa palkkaa noin 200 000-300 000 euroa vuodessa. Naiset liigassa saavat noin 6 000- 9 000 euroa vuodessa eli vain 3 senttiä miehen tienaamaa euroa kohden. Naisilla on NWHL eli National Womens Hockey League, joka on vastaava sarja miesten NHL:lle. Moni ei  sitäkään  tiennyt, että naisilla on oma NHL. Miehet saavat NHL:ssä palkkaa  monta miljoonaa, jopa yli kymmenen miljoonaa dollaria. Naiset NWHL:ssä taas saavat noin 10 000- 17 000 dollaria. Naisten NHL:ssä minimipalkka on 10 000 dollaria, eli noin 9 400 euroa.

Naisten jääkiekkoon ei panosteta samalla tavalla kuin miesten. Naisten liiga-pelejä ei näytetä telkkarissa. Jos niitä näytettäisiin, se saisi enemmän huomiota ja ihmiset voisivat tulla tutuiksi sen kanssa. Vuonna 2018 naisleijonat voittivat olympiapronssia. Se sai huomiota, mutta kerran neljässä vuodessa huomion saaminen ei paljon auta.

Olen pelannut jääkiekkoa jo noin 8 vuotta ja saan jatkuvasti kuulla kysymyksiä taklaamisesta. Moni ihmettelee, mitä järkeä on pelata, kun ei saa edes taklata. Minun mielestäni jääkiekon tarkoitus ei ole vain taklaaminen. Naisten jääkiekossa korostuu kiekollinen pelaaminen ja pelisilmä. Vuonna 2018 on tosin alettu miettimään, pitäisikö naisten jääkiekon sääntöjä muuttaa niin, että naisetkin saisivat taklata. Mielestäni siinä ei kuitenkaan ole järkeä, sillä naisilla on joukkueen sisällä iso ikäero, jopa 20 vuotta. Kuvittele jos 34-vuotias aikuinen taklaisi 14-vuotiasta tyttöä, millaisia loukkaantumisia tapahtuisi. Tällaista ikäeroa ei miesten jääkiekossa ole. Ehkä tulevaisuudessa, kun naisten jääkiekko on kehittyneempää eikä tällaista ikä- ja kokoeroa ole, niin taklaaminen sallitaan.

Toivon, että naisjääkiekko jatkaa suuntaansa ylöspäin ja että harrastajamäärät kasvavat. Unelmani olisi, että voisin vielä joskus elättää itseni jääkiekolla.

Lähteet:
uusisuomi.fi/urheilu
yle.fi/urheilu
is.fi/sm-liiga
mtv.fi/sport