Mikä on utaite ja miten sellaiseksi ryhdytään?

Utaitet ovat omatoimisia laulajia. Heitä on monenlaisia, ja utaiteksi voi ryhtyä kuka tahansa.
Utaitet ovat omatoimisia laulajia. Heitä on monenlaisia, ja utaiteksi voi ryhtyä kuka tahansa.

Utaiten määritelmä on “joku, joka lataa itse laulamiaan kappaleita eri nettisivustoille”. Yleisimmin he lataavat niitä YouTubeen tai Nico Nico Dougaan. Aluksi kaikki utaitet olivat japanilaisia, mutta viime vuosina he ovat yleistyneet muissakin maissa. Yleensä utaitet lataavat kappaleensa kategoriaan “utattemita”, suomeksi “yritin laulaa”. Utaiteja ei virallisesti lasketa ammatillisiksi laulajiksi. Joitain suosituimmista utaitesta ovat esimerkiksi Mafumafu, Soraru ja Nano.

Tällä hetkellä yksi suosituimmista utaitetyypeistä ovat ryouseiruit, jotka ovat utaiteja jotka osaavat laulaa kuulostaen sekä omalta että vastakkaiselta sukupuolelta. Ryouseiruit ovat kuitenkin hankalia määritellä, sillä niiden määrittely perustuu mielipiteeseen. Useimmat määrittelevät utaitet kuten Ikasan ja vipTenchou ryouseiruiksi, mutta esimerkiksi 96Neko ja Risru ovat kyseenalaisempia.

Useimmiten utaitet laulavat valmiiksi olemassa olevia kappaleita, mutta osa heistä on myös kehittänyt omiaan. Useimmat heidän laulamistaan kappaleista ovat joistakin peleistä, animeista tai  alunperin vocaloidien laulamia. Useat utaitet ovat myös tehneet kappaleista erilaisia parodioita. Esimerkiksi utaitet Underbar ja Glutamine ovat tunnettuja parodioistaan.

Yhteistyö eli kollaboraatiot ovat suuri osa utaitejen alaa. Suurin osa utaiteista kuuluukin johonkin ryhmään tai pariin, jotka tekevät usein yhteistyötä. He kuitenkin tekevät yhteistyötä usein myös näiden ryhmien ulkopuolella. Usein parit ja ryhmät nimetään yhdistelmillä jäsenten nimistä. Esimerkkejä ovat Clearin ja Neron muodostama Cleanero ja Sorarun ja Mafumafun muodostama SoraMafu.

Kollaboraatioiden seurauksena monia utaiteja shipataan keskenään. Shippaus on sitä, kun kahdelle henkilölle kuvitellaan jonkinlainen suhde, johon liittyen saatetaan esimerkiksi piirtää kuvia tai kirjoittaa tarinoita. Suosituimpia utaiteihin liittyviä shippejä ovat Yuuto x Kony ja Soraru x Mafumafu.

Monet utaiteista pitävät laulamisen lisäksi myös namahousouita, jotka ovat Nico Nico Dougasssa pidettyjä live-lähetyksiä. Niissä voi tehdä mitä tahansa, mutta useimmiten niissä joko lauletaan, pelataan tai keskustellaan yleisön kanssa.

Useimmat utaitet käyttävät sosiaalista mediaa erittäin aktiivisesti. Useimmiten utaitet käyttävät pääosin Twitteriä kommunikoidessaan yleisönsä kanssa. Moni kokeekin kommunikaation todella tärkeäksi osaksi utaitejen alaa.

Monet utaitet eivät tarvitse erityistä syytä aloittamiseen, sillä laulaminen menee helposti harrastuksena. Sen voi halutessaan myös lopettaa helposti. Monilla utaiteilla laulaminen on muuttunut harrastuksesta työksi. Jotkut suosituimmista utaiteista pitävät kiertueita, joskus myös oman maansa ulkopuolella. Lisäksi monet heistä ovat tehneet omia albumeitaan.