Miksi puhelinvalmistajat käyttävät Notch-designia?

Puhelimen etukameran piilottaminen on valmistajille suuri pähkinä, jota ei ole vielä kunnolla pystytty ratkaisemaan.
Puhelimen etukameran piilottaminen on valmistajille suuri pähkinä, jota ei ole vielä kunnolla pystytty ratkaisemaan.

Vuodesta 2016 lähtien valmistajat ovat yrittäneet päästä eroon puhelimen kehyksistä, jotta näytön ja rungon suhde saataisiin maksimoitua. Se on onnistunut ihan hyvin, mutta on myös pari estettä: sormenjälkitunnistin, edessä oleva kaiutin ja etukamera. Sormenjälkitunnistimen voi laittaa puhelimen taakse, mutta muut ovat vähän vaikeampia piilottaa.

Kamera nousee kännykän 
yläreunasta tarvittaessa

Xiaomi Mi Mix onnistui piilottamaan kaiuttimet käyttämällä pietsosähköisiä kaiuttimia, mutta tässä puhelimessa etukamera on puhelimen alalaidassa, joka on aika hankala paikka käytettävyyden kannalta. Jotkut konseptipuhelimet, kuten Vivo apex, ovat onnistuneet piilottamaan etukameran. Siinä on näytön sisällä oleva sormenjälkitunnistin ja motorisoitu kamera, joka nousee puhelimen yläreunasta kun sitä tarvitaan.

Joidenkin valmistajien ratkaisu oli tehdä puhelimen yläreunaan niin sanottu notch, ja nyt monet puhelinvalmistajat käyttävät tätä, mielestäni rumaa, designia. Asus Zenfone 5, Huawei P20, LG g7 ja jopa tulevan Oneplus 6:n on sanottu käyttävän notchia. Ainoat isot puhelinvalmistajat, jotka eivät käytä tätä Applen tunnetuksi tuomaa designia, ovat Samsung ja Sony.

Uuden Android P:n, joka on vasta kehittäjän esikatselussa, asetuksista on löydetty tukea notchille. Tämäkin tukee sitä, että tuleviin Android-puhelimiin tulee tämä design.   

Notch on välivaihe puhelimista, joissa on isot kehykset ja niistä, joissa ei kehyksiä ole lähes lainkaan. Ehkä puhelinvalmistajat keksivät muutaman vuoden päästä, miten piilottaa etukamera kunnolla.