Vintin täydeltä videopelien nostalgiaa

Petteri Viljasen vintiltä löytyy valtava kokoelma eri videopelejä ja pelikonsoleita. Kokoelmaan pitäisi silti saada vielä lisää täytettä.
Petteri Viljasen vintiltä löytyy valtava kokoelma eri videopelejä ja pelikonsoleita. Kokoelmaan pitäisi silti saada vielä lisää täytettä.

Jurvan Niemenkyläisen Petteri Viljasen yläkerrasta löytyy monille nostalgiatuulahduksia lapsuudesta ja nuoruudesta. Hän on kerännyt ja keräilee edelleen vanhoja sekä uusia videopelejä ja pelikonsoleita.

Vaikka aktiivinen keräilyharrastus on kestänyt vain muutaman vuoden, meinaa hänen peleille ja pelikonsoleille varattu tila loppua kesken. Kokoelmasta löytyy niin arvokkaita harvinaisuuksia kuin myös laajempilevitteisiä pelejä ja pelikonsoleita.
– No se on tässä muutaman vuoden aikana karannut käsistä. Mä kotona vanhempien vintiltä kaivoin vanhoja pelikoneita ja näitä, mitä siellä nyt oli. Mulla oli lapsuudessa Nintendon Game & Watch -elektroniikkapeli ja nyt kun katsoo mielenkiinnosta netistä niiden hintoja, niin se osoittautuikin sitten melko hintavaksi vehkeeksi. Siitä se on lähtenyt pikkuhiljaa liikkeelle, Viljanen kertoo.

Ensimmäinen pelikokemus

Viljanen mainitsee hänen ensimmäiseksi pelikseen lapsena joululahjaksi saamansa edellämainitun Nintendon Game & Watch elektroniikkapelin, jossa pelinä oli Snoopy Tennis. Tämä muisto on jäänyt hänelle mieleen hänen lapsuudestaan ensimmäisenä pelikokemuksena.
– Mä oon aina tykännyt pelata pienestä pitäen. Varmaan osaksi ehkä siksi kun kaikki kaverit sai Commodore 64:set ja Amigat ja muut sellaset. Mä en ite ikinä saanut näitä konsoleita, koska meille ostettiin tietokone jota ei ollut muilla kavereilla. Lapsuudessa näitä koneita ei ollut, niin tämä on sellainen mukava paluu nuoruusvuosille, Viljanen muistelee.

"Voisihan ne rahat varmaan huonomminkin käyttää."


Hänen kokoelmastaan löytyy kaiken kaikkiaan yhteensä 87 pelikonsolia, jos myös nämä Game & Watchit lasketaan konsoleiksi. Itse pelejä löytyy moninkertainen määrä. Playstation 2 -konsolille pelejä on eniten ja niitä on yli 500 kappaletta.
– Tällaisen keräilyn kalleus riippuu aivan siitä mitä kerää. Itse kerään melkein mitä vaan, joten ei se niin kalliiksi tule. Yleensä ostan isompia paketteja ja keräilen niistä itseltäni puuttuvia ja myyn tai vaihdan niin sanotut tuplat eli ylimääräiset pelit eteenpäin jotka löytyvät jo kokoelmasta. Tällä pystyy rahoittamaan harrastusta melko hyvin, Viljanen toteaa.

Kallis harvinaisuus

Arvokkaimmakseen pelikseen Petteri Viljanen mainitsee Street Gangs -nimisen NES-pelin, jota ei ikinä varsinaisesti myyty Skandinaviassa, vaan sen pystyi ainoastaan vuokraamaan.

Hän kertoo ostaneensa sen kaveriltaan isomman pelierän yhteydessä. Pelin arvoksi hän arvioi noin 300–400 euroa.

Viljanen etsii keräiltävänsä muun muassa Facebookista Retropelit-ryhmästä, Saksasta eBay-nettikaupasta, mutta parhaimmat löydöt hän mainitsee löytyneen kun hän on jättänyt ostoilmoituksia eri kauppojen sekä kirpputorien ilmoitustauluille ja oviin.

Tästä Facebook-ryhmästä hän on löytänyt myös muita saman harrastuksen omaavia ihmisiä, ja he kokoontuvat aina sillontällöin harrastuksen merkeissä.
– Välillä tulee mietittyä, että onko tässä mitään järkeä, mutta voisihan ne rahat varmaan huonomminkin käyttää. Toisaalta, onhan tämä kuitenkin vähän niin kuin sijoitus. Eihän näiden arvo putoa. Jos nämä malttaisi pitää muutaman kymmenen vuotta ja sitten myydä, niin kyllähän näiden arvo olisi noussut, Viljanen naurahtaa.

 

Fakta

Kuka? Petteri Viljanen
Ikä: 36
Asuinpaikka: Niemenkylä, Jurva
Ammatti: nuorisokodin ohjaaja
Viljasen kokoelmaan kuuluu muun muassa erilaisia pelejä ja pelilaitteita.
Pelkästään pelikonsoleita hänen kokoelmistaan löytyy 87 kappaletta.