Lue nelosluokkalaisten vinkit: Näin teet kiinnostavan uutisen

Uutisen tekeminen on joskus vaikeaa. Tässä sinulle muutama vinkki. Uutisen täytyy vastata kysymyksiin: mitä tapahtuu, missä tapahtuu, milloin tapahtui, miten tapahtui ja keitä oli paikalla.

Haastattelimme Viialan yhtenäiskoululla sananvapaudenpäivänä vierraillutta 37-vuotiasta toimittajaa Piia Hietamäkeä. Onko toimittajan työ rankkaa?
"Joskus on, jos on tosi kiire tai vaikeita aiheita. Kun pitää miettiä, miten käyttää sanoja, että kertoisi totuuden asiasta ilman tarpeetonta loukkaamista."

Kauanko työpäiväsi kestää?
"Toimittajan normaali työpäivä on seitsemän ja puoli tuntia, mutta joskus päivät ovat pidempiä."

Mistä aloittaa uutisen tekeminen?
"Miettimällä ensin aihe ja rajaamalla näkökulma. Maailma on täynnä kiinnostavia aiheita ja näkökulman valitsemalla voi vaikuttaa jutun sisältöön monella tapaa."

Uutisen oppii tekemään
harjoittelemalla

Neljäsluokkalaiset Robin Hakala, Oskar Tuohioja, Saara Kuha, Rebecca Kivinen, Vilma Rantanen, Sade Tuominen ja Jessica Mikkola ovat opetelleet koulussa uutisen tekemistä.

Hakala ja Tuohioja, miten aloititte uutisen tekemisen?
"Ensiksi me mietimme aiheen. Kun olimme keksineet aiheen, mietimme ketä voisimme haastatella."

Onko uutisen tekeminen helppoa?
"Ei ole. On vaikea keksiä aihe, joka sopisi kaikille ryhmäläisille", kertoivat  Rantanen, Tuominen ja Mikkola.

Miten keksitte juttuaiheenne?
"Toimittaja vieraili luokassamme ja puhuimme sananvapaudesta, josta aihe sitten tuli", kertoivat Kuha ja Kivinen.

Erota uutinen
ja mielipide

Uutisen täytyy aina olla totta. Uutisen sekaan ei voi kirjoittaa omia tai muiden mielipiteitä. Mielipidesivustot ovat erikseen ja lapsillakin on oikeus niihin kirjoittaa. 

Ihmisiä kiinnostaa juuri nyt tapahtuvat asiat, yllättävät asiat ja sellaiset jotka tapahtuvat omalla paikkakunnalla. Myös harvoin tapahtuvat asiat kiinnostavat useita ihmisiä. Uutista ei kannata kirjoittaa tarkistamatta aiheesta, jonka kuulit kaverisi sanovan, sillä asia on saattanut kiertää ihmisten kautta, eikä se ole enää totta. Kannattaa itse mennä katsomaan tilanne tai varmistaa asia joltain muulta.

Uutisaiheita voivat olla esimerkiksi sääilmiöt, onnettomuudet ja uudet rakennukset.

Näillä vinkeillä pääset kirjoittamaan jo hyvän uutisen!