Vauhtia, tarkkuutta ja pakokaasuja

Suosituin jokkisauto on Fiat133.
Suosituin jokkisauto on Fiat133.

Autourheilulaji jokamiehenluokka eli jokkis on kiinnostava, vauhdikas ja tarkka harrastus. Jokkis saastuttaa luontoa todella paljon, kun monta autoa on samaan aikaan ajamassa. Häkää ja pakokaasua leviää ilmaan paljon. Myös öljyvuodot ovat haitaksi ilmastolle.

Jokkis on kiinnostavaa, koska siinä saa tietoa eri autoista ja niiden korjaamisesta. Laji opettaa vauhdikkaaksi ja tarkaksi, koska kun korjaa autoja, on oltava todella tarkka. Säännöt ovat tarkkoja, ja yksi on nopeus varikolla. Vauhtia täytyy olla, jos meinaa päästä pitkälle. Parhaimmat voivat päästä A-finaalin.

Moottori takana

Suosituin jokkisauto on Fiat133. Se on pieni, ja siinä moottori on takana. Auton edessä on pissapoika, akku ja bensatankki. Kun lähdetään lähtöviivalta, pitää olla nopea sekä tarkka. Kun lähettäjä nostaa lipun ylös, autot saavat lähteä. Kuskin täytyy pitää kytkintä sekä käsijarrua pohjassa, ettei auto valu pois viivalta kenenkään päälle.

Lähdössä on tietty viiva, jota ei saa ylittää ennen kuin lippu on heilahtanut. Jos lähtöviivan ylittää ennen lipun heilahtamista, se lasketaan vilpiksi. Vilpiksi kutsutaan lähtöviivalta lähtemistä ennen muita. Ja jos otat vilpin, sinut sijoitetaan viimeiseksi.

Jos kisoja ei olisi niin paljon, luonto säästyisi. Tai kaasuttelu voitaisiin kieltää ennen lähtöä, jotta luontoon ei tulisi niin paljon kaasuja.

Jokkis on mielestämme muuten hyvä harrastus, mutta se  saastuttaa  paljon.