Vaasan ihmetyttö saa kaikki sanattomiksi

Musiikkia harrastavia nuoria on paljon, mutta miltä heidän arkipäivänsä näyttävät ja mihin he tähtäävät musiikkiopinnoillaan? Emma Dahl on nuoresta iästään huolimatta esiintynyt monesti solistina ja johtanut orkesteria. Tätä nuorta tyttöä ei pysäytä mikään.  

,,

Kuka olet ja mistä tulet? 

Olen Emma Dahl ja tulen Vaasasta. Olen asunut koko ikäni Vaasassa.  

Mitä soittimia soitat ja kuinka kauan olet soittanut? 

Olen soittanut viulua noin kahdeksan vuotta. Pianonsoiton aloitin pari vuotta sitten sivuainetarkoituksessa. Innostuin kuitenkin siitä ja harjoittelen ahkerasti joka päivä. Viulu on kuitenkin edelleen minun ykkössoittimeni. Olen soittanut ihan vähän alttoviulua, mutta se pysyy toistaiseksi taustalla. 

Miksi aloitit soittamisen?   

En varmasti olisi tajunnut aloittaa viulun soittamista,  jolleivat vanhempani olisi sitä ehdottaneet. En ollut kamalan innokas harjoittelija alussa, mutta pikkuhiljaa aloin ihastua soittamiseen yhä enemmän. Alussa se kuitenkin vaati erityisen paljon vanhempien tukea. 
 

Kuinka usein harjoittelet ja miten saat koulun sujumaan sen rinnalla? 

Harjoittelen joka päivä niin paljon kuin pystyn. Viikonloppuisin ehdin joskus harjoitella jopa 6-8 tuntia, kun taas arkipäivisin 2-4 tuntia päivässä. En ota koulua yhtä vakavasti kuin harrastustani. Toki panostan sen verran, että saisin opiskelupaikan tulevaisuudessa. Olen tottunut pitkiin päiviin ja suureen työmäärään, ja jotenkin onnistun mahduttamaan kaiken 24 tuntiin.  

--

Mihin tähtäät soittamisella? 

Tähtään ammattimuusikon uraan. Opiskelupaikkaa on vaikea saada, sama pätee myös työpaikkaan. Siksi on tehtävä valtavasti töitä, jos haluaa mahdollisuuden pärjätä alalla.  

Missä opiskelet musiikkia? 

Opiskelen tällä hetkellä Kuula-opistossa viulun- sekä pianonsoittoa. Soitan myös opiston omassa orkesterissa ja käyn viikoittain teoriatunneilla. 

Kuka on musiikillinen esikuvasi? 

Minulla on paljon esikuvia. Maailmankuuluista viulisteista mm. Lindsey Stirling, Ray Chen, Hilary Hahn sekä Maxim Vengerov. Pianisteista Evgeny Kissini kuuluu ehdottomiin suosikkeihini. Minun opettajani ovat toki myös suuria esikuvia, heiltä oppin aina paljon kaikenlaista! 

..

Mikä on haastavinta harrastuksessa ? 

Tällä hetkellä sanoisin, että vaikeinta on löytää hyvä tasapaino ja jakaa aikansa oikein. Kahden soittimen soittajana on joskus hankala päättää kumpaa soittaa, jos päivän aikana ei jostain syystä jää aikaa molemmille. Ajan riittäminen kuuluu harrastuksen haasteisiin, varsinkin silloin kun soittamisen ohella pitäisi ehtiä hoitaa läksyt, koulu ja muut arkijutut. Olen tässä vaiheessa ymmärtänyt ajan arvokkuuden, enkä tuhlaa sitä tehden turhia asioita. Suunnittelen päiväni aina tarkasti ja varmistan, että aikaa jää rakkaalle harrastukselleni.