Riistanhoito - monipuolista työtä luonnon parissa

Tullinen on tuore tekijä Pieksämäeltä.
Tullinen on tuore tekijä Pieksämäeltä.

Esa Tullinen, 19, sai toukokuun lopussa päätökseen riistapainotteisen ympäristönhoitajan tutkinnon ja valmistui riistalinjan luonto-ohjaajaksi Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Perhon yksikössä. Idean Tullinen sai lukion ensimmäisen vuoden aikana kuultuaan kaveriltaan riista-alan laitoksista, joissa käydään osana opiskelua jahtireissuilla.
Otin siitä selvyyttä Googlesta ja Keski-Pohjanmaalta löytyi sitten se laitos ja otin sinne puhelinyhteyttä, toteaa Tullinen.

Kaksi vuotta kestäneisiin opintoihin kuului teorian lisäksi muun muassa peltotöitä, riistankäsittelyä ja jahdinjohtamisnäyttöjä. Tyypillinen neljäpäiväinen kouluviikko alkoi viikon aiheen teorian käsittelynä maanantaina, jatkui tiistaina välineiden ja koneiden huollolla ja päättyi käytännön työhön keskiviikkona ja torstaina. Viimeisen vuoden Tullinen suoritti näyttötutkintona.
 Suoraan yläasteelta tullessa se olisi nelivuotinen koulu, mutta jos on vuosi lukiota tai toista ammatillista tutkintoa alla, se on kolmivuotinen. Näyttöpohjaisena, kuten minäkin sen tein, se on kaksivuotinen koulutus, Tullinen kertoo.

Riista-alan suorittaneita on Suomessa noin 250. Seuraavan koulutusasteen, riistamestarin erikoisammattitutkinnon suorittaneita on maassa hieman yli 10 kappaletta.


Muutakin kuin
riistanhoitoa

Riistanhoitoon kuuluu paljon muutakin kuin villieläinten metsästystä.
Metsästys on olennainen osa riistanhoitoa, mutta siinä on myös paljon ennen sitä laukausta, Tullinen selittää.

Riistanhoito alkaa alueen hoidosta, johon kuuluu esimerkiksi kauriskannan ja sen elinympäristön ja -olojen selvittäminen ja parantaminen esimerkiksi kauraa kylvämällä ja kasvattamalla porkkanoita talviruokintaa varten. Metsästämällä poistetaan laumasta heikot yksilöt, mikä parantaa jäljelle jäävän kannan geeniperimää ja suojaa sitä sairauksilta.

Luonnossa elävien kantojen hoidon lisäksi riista-alan suorittanut voi hankkia töitä riistamatkailun parista. Tullinen oli viime vuonna hoitamassa fasaaneja Rautalammilla ja järjestämässä jahteja.
Silloin, kun asiakas tykkää, niin siitä itsekin tykkää. Silloin on onnistunut työssään, Tullinen puntaroi.
Riistaeläinten, kuten fasaanien, tarhaaminen ja jahtien myynti on tällä hetkellä Suomessa kysytyintä. Huimaa tuottoa ei saa, mutta kyllä sillä leivän syrjässä pysyy, vaikka tulot ovatkin kausittaisia. Siihen voi ottaa lisäksi jonkin toisen jahtimuodon, kuten esimerkiksi sorsat, Tullinen kertoo.

Kysyttäessä Tulliselta, mitä mieltä hän on ihmisten asuinaluille tunkeilevista cityeläimistä, on hänellä selkeä mielipide:
Eläin kuuluu mehtään.