Reilaten maailmalle

Haaveiletko seikkailusta Euroopassa? Lue kokeneen interrail-reissaajan vinkit.
Haaveiletko seikkailusta Euroopassa? Lue kokeneen interrail-reissaajan vinkit.

Kreetta lähti interreilaamaan ensimmäisen kerran ystäviensä kanssa 18-vuotiaana, ja teki muutamaa vuotta myöhemmin toisen matkan sisarensa kanssa. Toinen matka sijoittui kesälle ja toinen talvelle. Yöpaikkoina heillä toimivat retkeilymajat, ystävien asunnot, leirintäalueet ja kerran jopa eräs hotelli Venetsiassa. Molemmilla kerroilla hänen matkansa kesti noin kuukauden. Matkakohteina heillä olivat muun muassa Saksa, Hollanti, Ranska, Korsika, Italia, Vatikaani, Itävalta ja Sveitsi.

Kreetta alkoi ystävineen suunnitella matkaansa jo hyvissä ajoin monia kuukausia etukäteen, koska he ajattelivat matkan suunnittelemisen olevan niin hauskaa. He lähtivät matkalle mahdollisimman pienellä budjetilla ja säästivät matkan aikana kaikesta mahdollisesta. He esimerkiksi kiipesivät Eiffel-torniin portaita hissillä menemisen sijasta välttyäkseen turhilta maksuilta. He myös matkustivat välillä yöjunilla välttääkseen majapaikasta maksamisen.

He halusivat lähteä interreilaamaan, sillä pitkä matka junassa houkutteli heitä useammastakin syystä: junalla matkustaminen on nopeaa ja hauskaa, matkalla näkee maisemia, reilikortti mahdollistaa vapaan matkustamisen ja samalla matkalla näkee monta eri maata ja pääsee kokemaan sekä kaupunki- että rantaloman. Interreilaus on myös helppo vaihtoehto, sillä sopivista majapaikoista löytyy tietoa esimerkiksi retkeilymajajärjestöjen sivuilta. Juna-aikataulut löytää helposti netistä.

Kokenut interreilaaja Kreetta kehottaa vastaavasta reissusta haaveilevia pohtimaan tarkkaan, kenen kanssa matkalle lähtee. Se on kuitenkin raskas reissu niin henkisesti kuin fyysisestikin. Matkatovereiksi kannattaa valita ihmisiä, jotka ovat samanhenkisiä kuin itse tai joiden kanssa on aikaisempaa kokemusta matkustamisesta.

Matkustamisessa kannattaa pitää rento tuntu eikä kannata hermostua pienistä. Joskus yön saattaa joutua viettämään jopa juna-asemalla. Itsestään, kavereistaan ja tavaroistaan täytyy pitää hyvää huolta matkan ajan. Arvotavaroita kannattaa piilotella mitä omituisimpiin paikkoihin, sillä taskuvarkaat löytävät keinot narrata viattomia matkalaisia. On myös hyvä pitää mielessä, että kaikkialla ei ole yhtä siistit junan vessat kuin meillä.

Interrail-matka on unohtumaton kokemus ja samalla hauska tapa tutustua muihin Euroopan maihin ja kulttuureihin.

Kiinnostaisiko sinua kiertää junalla ympäri Eurooppaa? Haluaisitko nähdä kaikki Euroopan kuuluisat nähtävyydet kuukaudessa? Oletko valmis kokemaan elämäsi seikkailun? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, interreilaus kutsuu juuri sinua. Säästä rahaa, tee suunnitelma, ota rento asenne ja paras kaverisi mukaan ja lähde kohti elämäsi seikkailua!

Perustietoa interrailista

Interrailiksi kutsutaan kansainvälisellä Interrail-kortilla tehtävää junamatkaa. Kortilla pystyy matkustamaan ympäri Eurooppaa junalla jopa kuukauden ajan, ja sitä käytetään kuten mitä tahansa muutakin junalippua.

Ennen interrailausta pidettiin aikuistumisriittinä, joka jokaisen nuoren olisi tehtävä ennen lähtöä pois kotoa. Jos selvisi kuukaudesta yksinään Euroopassa, selviäisi mistä vain. Nykyisin se on vain hauskanpitotapa, jota kaiken ikäiset tekevät mielellään.

Laadi budjetti ja säästä ajoissa

Interrailaus on verrattain halpa tapa matkustaa ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi 12–27-vuotias nuori voi matkustaa kuukauden 2.lk:ssa alle 500 eurolla valitsemissaan maissa. Lisäksi tarjolla on halvempia vaihtoehtoja lyhyemmille matkoille, kuten seitsemälle päivälle. Myös senioreille ja aikuisille on tarjolla omia vaihtoehtoja.

Hintaa matkalle kertyy melko paljon, joten budjetin teko ja rahan kerääminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin. Budjettiin täytyy laskea mukaan muun muassa ruuat koko matkan ajaksi, majoituskulut, erilaisista elämyksistä koituvat kulut sekä tietenkin matkamuistot ja tuliaiset. Itse interrail-lippukaan ei ole ihan ilmainen, joten budjetti saattaa venyä yllättävän suureksi.

Jätä tilaa ex tempore -kohteille

Interrail-matkaa kannattaa alkaa suunnitella hyvissä ajoin ennen aiottua reissua. Reitti kannattaa pohtia suurpiirteisesti ennen lähtöä, mutta jättää kuitenkin tilaa ex tempore -ratkaisuille. Nähtävyydet, jotka halutaan nähdä matkan aikana, kannattaa listata jo etukäteen, ettei paikan päällä unohda käydä katsomassa niitä.

Interrail-lippuja on kahdenlaisia. Kaikissa Interrail-maissa kelpaava Interrail Global Pass ja maakohtainen Interrail One Country Pass. Jokainen interreilaaja voi itse valita, milloin ja minne matkustaa. Vaihtoehdoista voi tulla runsaudenpula, sillä matkustuspiiriin kuuluu noin 30 maata, kuten Iso-Britannia, Espanja, Luxemburg, Kroatia ja Norja, mutta onneksi matkoja voi tehdä useampiakin.