Opiskelijalle ensimmäinen koira

Mitä pitää tietää koiran hankkimisessa? Tästä näet perustiedot.

Koirarodut

Lue eri koiraroduista. Lue niiden luonteista ja käytöksestä niin tiedät suurin piirtein, mikä koirarotu sopii sinulle parhaiten. Katso mikä rotu sopii esimerkiksi asuntoosi. Suosittelen lukemaan roduista nettisivulta https://www.hankikoira.fi/ .

 

Narttu vai uros?

Narttu alistuu helpommin kuin uros. Uroskoirat ovat kiimaisempia kuin nartut, se näkyy nylkyttämisenä. Narttujen huono puoli on se, kun ne ovat vanhempia ne saattavat alkaa vuotaa verta.

 

Mahdolliset riskit

Älä kiinny koiran pentuun liikaa ennen kuin olet saanut sitä, koska pennulla voi olla sairauksia, jonka takia koiraa ei voida luovuttaa. Pentu saattaa pahimmassa tapauksessa menehtyä ennen luovutusta.

 

Pitkä harkinta-aika

Harkitse kauan oletko valmis ottamaan koiraa. Mieti onko elämäntilanteesi hyvä, että voit ottaa koiran. Koiraa ei voi ottaa hetken mielijohteesta ja luopua siitä, kun koiran kasvattaminen ei sittenkään huvita. Opiskelijana mieti onko sinulla myös rahaa huolehtia koirasta, koska lääkäri käynnit ovat hintavia.

 

Päivittäiset asiat mitä pitää tehdä koiran kanssa

Koira pitää ulkoiluttaa 3-4 kertaa päivässä. Antaa ruokaa ja vettä. Turkista riippuu, mutta harjata. Leiki koiran kanssa esimerkiksi pallon heittämistä ja narun vetämistä.  Koiraa myös kannattaa päästä juoksentelemaan vapaasti, esim koirapuistoissa.

 

Pentu aika

Pentu aika on kaikista työlisin ja ärsyttävin. Pentuna koira pissaa ja kakkaa kaikkialle, joten kannattaa ensimmäisenä opettaa koira pissaamaan ja kakkaamaan sanomalehtien päälle. Kun koira on pentu vielä, se tarvitsee silloin eniten huomiota, mutta opeta se melkein heti myös olemaan yksin. Pidä samat säännöt aina mitä olet opettanut koiralle, koska se hämmentyy isompana, jos sääntöjä muutetaan.

Valmistautuminen koiran kasvattamiseen ja koiran tarvikkeet

Ensimmäiset tärkeät koiran tarvikkeet ovat hihna, panta, ruoka- ja vesikulhot ja ruokaa. Osta myös koiralle leluja, ettei ala rikkomaan ensimmäisenä esimerkiksi kenkiäsi. Pennun kasvattaminen alkaa heti kun pentu tulee sinulle. Helpoin tapa kasvattaa koiraa, on antaa namupaloja, kun koira tottelee ja tekee oikein. Myös kasvatustilanteessa voit käyttää namupaloja. Esimerkiksi jos koira haukkuu toiselle koiralle, hae koirasi huomio ja näytä sille namupalaa, niin se keskittyy siihen. Koiran kasvattamista ei saa lopettaa koskaan, koiran kasvatus on koko aikaista. Joudut nähdä aikaa ja vaivaa siihen. Koiralle pitää ostaa myös kynsileikkurit ja harja turkille.

 

Kasvattaja

Kun menet kasvattajalle hakemaan pentua, valmistaudu siihen, että siellä saattaa mennä 1-3 tuntia, koska käytte asioita läpi ja kasvattaja haluaa nähdä, kenelle ja millaiselle henkilölle pentu luovutetaan.