Oikea puhallustekniikka vaatii harjoittelua

Harrastaja suosittelee aloittamaan klarinetin soittamisen alakoulun ensimmäisillä luokilla.
Harrastaja suosittelee aloittamaan klarinetin soittamisen alakoulun ensimmäisillä luokilla.

Klarinetti on puupuhaltimiin kuuluva soitin. Siinä on lähes koko soittimen pituudelta sylinterimäinen poraus ja yksinkertaisella ruokolehdellä varustettu suukappale. Klarinetteja on monenlaisia, esimerkiksi B- ja C klarinetit ovat suosittuja.

Harjoittelen kotona lähes päivittäin.


Klarinetilla voit soittaa lähes mitä vain kappaleita, soittamista voit opetella soittotunneilla konservatoriolla tai musiikkiopistoissa.

Haastattelimme 17-vuotiasta tyttöä klarinetin soitosta

Kuinka kauan olet soittanut klarinettia?
"Aloitin klarinetin soiton 11-vuotiaana, eli soitan nyt seitsemättä vuotta."

Millaisissa kokoonpanoissa soitat?
"Orkesterissa, jossa soittaa monia eri puhallinsoittimia ja muutama lyömäsoitin. Kokoonpanossa on esimerkiksi huilu, trumpetti ja oboe. Lisäksi soitan Klarkesterissa, joka on pieni klarinettiorkesteri eli siinä soittaa vain klarinetteja. Klartetissa soittaa neljä klarinetistia."

Kuinka paljon viikossa sinulla menee aikaa soittoharrastukseesi?
"Kerran viikossa on yksi soittotunti, mikä kestää 45 minuuttia. Viikossa on myös yksi 45 minuutin pituinen teoriatunti. Orkesteriharjoituksiin käytän aikaani joka viikko kaksi tuntia, klartettiharjoituksiin 45 minuuttia ja klarkesteriharjoituksiin joka toinen viikko 45 minuuttia. Näiden lisäksi harjoittelen myös kotona lähes päivittäin."

Teettekö soittomatkoja eri paikkakunnille tai ulkomaille?
"Teen. Olen ollut meidän orkesterin sekä Viron orkesterin kanssa muutama vuosi sitten Virossa soittamassa. Viime kesänä meillä oli Kokkolassa vierailemassa italialainen orkesteri ja ensi syksynä me menemme Italiaan soittamaan heidän kanssaan. Emme tee paljon matkoja Suomen sisällä."

Minkä ikäisenä klarinetin soittaminen yleensä aloitetaan?
"Harrastus olisi suositeltavaa aloittaa ala-asteiässä, esimerkiksi toisella luokalla."

Nykyään soittaminen on mieluisaa, koska tiedän perusasiat, mutta kehityn paremmaksi.


Onko klarinetin soittaminen vaikeaa?
"Tietenkin alussa menee oma aikansa oppia oikea puhallustekniikka ja sormen paikat sekä äänet. Alussa täytyy myös harjoitella teoriassa nuotteja. Nykyään soittaminen on mieluisaa, koska tiedän perusasiat, mutta silti tulee koko ajan myös uusia asioita ja kehityn koko ajan paremmaksi."

Suositteletko tätä harrastusta muille?
"
Suosittelen. Harrastuksen myötä saa uusia kavereita, joilla on sama mielenkiinnon kohde. Siellä me harjoitellaan monipuolisesti ja eri tavoin soittamaan. Uudet asiat voivat tuntua aluksi tosi haasteellisilta, mutta ne oppii nopeasti. Jos on vähänkin mielenkiintoa, suosittelen kokeilemaan tätä mahtavaa harrastusta."